„Svako nasilje nad ženama i devojčicama je apsolutno neprihvatljiva pojava koja negativno utiče na celo društvo. Republika Srbija će, zajedno sa predstavnicima organizacija civilnog društva, nastaviti da unapređuje kapacitete za sprečavanje i borbu protiv nasilja u porodici, rukovodeći se najvišim evropskim standardima u ovoj oblasti“, rekla je ministarka pravde Maja Popović na konferenciji organizovanoj u cilju obeležavanja 20 godina od uvođenja krivičnog dela nasilje u porodici u krivično zakonodavstvo Republike Srbije.

Na konferenciji, koju su zajedno organizovali Ministarstvo pravde Republike Srbije i Pravosudna akademija, predstavljeni su zakonski okvir, sudska praksa i baza prakse Evropskog suda za ljudska prava u ovoj oblasti, kao i aktivnosti koje je Ministarstvo pravde  realizovalo  kroz rukovođenje radom Saveta za suzbijanje nasilja u porodici.

Popović se posebno osvrnula na značaj preventivnog delovanja i pružanje delotvorne i pravovremene zaštite svim ženama i devojčicama, ističući da je Ministarstvo pravde Republike Srbije u tom cilju revidiralo i unapredilo platformu „Isključi nasilje“, koja je zvanično puštena u rad na Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja. 

Državna sekretarka Ministarstva pravde Republike Srbije Bojana Šćepanović, koja je na konferenciji predstavila zakonski okvir i praksu u ovoj oblasti, ukazala je na novine koje je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici uveo u pravni sistem Republike Srbije.

Ona je posebno naglasila stvaranje strukturalnog okvira za međusektorsku saradnju, koja se odvija posredstvom 87 grupa za koordinaciju i saradnju, koje uključuju predstavnike svih nadležnih državnih organa.

 „Nasilje u porodici nije stvar porodičnog i privatnog života pojedinaca, već društveni problem čijem rešavanju moraju pristupiti sve institucije“, istakao je direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić, navodeći da je Pravosudna akademija u tom cilju uvrstila sprečavanje nasilja u porodici u redovne obuke sudija, javnih tužilaca i predstavnika policije, i u početne obuke za buduće sudije i javne tužioce, a kroz svoju onlajn platformu uvezala praksu Evropskog suda za ljudska prava i praksu domaćih sudova, kako bi bila pristupačnija sudijama i javnih tužilaca prilikom rada na ovim predmetima. 

Konferenciju su otvorile i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević, a prisustvovala je i posebni savetnik ministarke pravde Snežana Radanović.