Ugovori o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja – oportuniteta za 130 projekata od javnog interesa uručeni su korisnicima ovogodišnjih sredstava.

Ministarstvo pravde je ove godine sprovelo peti Javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih na osnovu oportuniteta, na kome je za projekte iz oblasti zdravlja, kulture, prosvete i socijalne zaštite raspodeljeno ukupno 500 miliona dinara.

Na svim dosadašnjim konkursima je projektima od javnog značaja dodeljeno više od dve milijarde dinara. 

Ove godine najviše sredstava je izdvojeno za oblast zdravstva – 236.891,692 dinara, što je skoro polovina ukupnih sredstava, dok je projektima iz oblasti prosvete dodeljeno 162.775.139 dinara, projektima iz oblasti socijalne zaštite 41.395.651 dinara, iz oblasti kulture 31.431.776 dinara, dok je za projekte iz ostalih oblasti opredeljeno 27.505.742 dinara.

Dom zdravlja „dr Nikola DŽamić“ iz Vrnjačke Banje dobio je 4,5 miliona dinara za nabavku najsavremenijeg ultrazvučnog aparata, a direktorka te ustanove dr Vesna Malićanin istakla je da će taj aparat biti od velikog značaja za ranu dijagnostiku, što će omogućiti da građani celokupnu dijagnostiku obavljaju u tom domu zdravlja.

Direktoka Osnovne škole „Sava Jovanović Sirogojno“ iz Zemuna Snežana Kostić rekla je da je ta školska ustanova dobila nešto više od milion dinara za podizanje kvaliteta nastave za učenike sa smetnjama u razvoju i da će tim sredstvima biti nabavljeni projektor, interaktivna tabla i lap top.

Vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad iz Kučeva Nevena Jovanović Trailović naglasila je da će 3,3 miliona dinara ta ustanova iskoristiti za nabavku mašina za pranje i sušenje veša, kolica za transport i medicinskih kolica, što će poboljšati uslugu za 150 korisnika.

Marko Aleksandrović iz Sportskog udruženja košarke u kolicima „Nais“ zahvalio se Ministarstvu pravde na dodeljenim sredstvima i naveo da će ona biti iskorišćena za kupovinu najsavremenijih kolica za reprezentativce koji imaju najveći oblik invaliditeta.

Pokrivalice, kao i izjave korisnika, možete preuzeti na www.infobiro.tv