Министарство правде и Министарство државне управе и локалне самоуправе потписали су Заједничку изјаву за унапређење примене Закона о бесплатној правној помоћи. Потписивањем ове сарадње потврђено је покретање заједничке кампање и низа пројектних активности које имају за циљ подизање свести јавности о доступности бесплатне правне помоћи најугроженијим и маргинализованим појединцима.

Предвиђена кампања обухватиће и обуку запослених у јединицама локалне самоуправе у вези са планирањем и обезбеђивањем финансијских средстава у локалним буџетима ради финансирања бесплатне правне помоћи. У оквиру кампање биће спроведена и обука за јачање капацитета запослених у локалним самоуправама и Министарству правде у циљу постизања квалитативно задовољавајућег правног поступка. Предвиђене су и пројектне активности које ће допринети ефикаснијем надзору над применом Закона о бесплатној правној помоћи. Подршку кампањи пружа пројекат „Јачање владавине права у Србији – ЕУ за борбу против корупције и за основна права“, који финансирају ЕУ и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (BMZ), а за чију имплементацију је задужен Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Заједничку изјаву потписали су министарка правде Маја Поповић и министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић.

Министарка правде Маја Поповић изјавила је да ће заједничким деловањем двају министарстава бити значајно унапређен систем бесплатне правне помоћи, који угроженим категоријама друштва гарантује професионално заступање у оним областима у којима је таква помоћ најчешће тражена. Она је нагласила да је нормативни оквир за те активности у потпуности заокружен, као и да је основан Савет за праћење система бесплатне правне помоћи и подршке. Транспарентност и ефикасност поступка постављање пружалаца бесплатне правне помоћи из реда адвоката додатно је унапређен кроз апликацију „кол центар”, која је развијена на темељу институционалне сарадње између Министарства правде и Адвокатске коморе Србије, истакла је Поповић. Министарство правде наставиће са реализацијом низа преосталих пројектних активности у овој области, а које се пре свега односе на подизање јавне свести о доступности бесплатне правне помоћи за наше грађане, изјавила је министарка Поповић приликом потписивања Заједничке изјаве.

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић напоменуо је да је МДУЛС активно укључено у решавање изазова у области бесплатне правне помоћи, те да је, уз подршку Владе Швајцарске и програма Swiss PRO, у протеклих пар година финансијски помогло успостављање бесплатне саветодавне службе за правну помоћ за најрањивије грађане и грађанке у 13 јединица локалне самоуправе. Министарство државне управе и локалне самоуправе наставиће рад на јачању система бесплатне правне помоћи у Србији, као и на повећању информисаности и обучавању локалних службеника у овој области, навео је Мартиновић. Доказ за то је и данашњи догађај и потписивање заједничке изјаве наша два министарства, којом, уз подршку мултидонаторског пројекта, започињемо процес јачања кадровских капацитета у јединицама локалне самоуправе, како би могли боље да планирају и обезбеде финансијска средства у буџетима за пружање бесплатне правне помоћи, али и како би службеници који раде на овим пословима могли успешно и квалитетно да подрже остваривање права и правних интереса свих наших грађана, закључио је министар Мартиновић.

„Права слика сваког друштва огледа се у начину на који третира своје најугроженије чланове и то такође значи обезбеђивање једнаког приступа правди за све грађане. То основно право суочава се са бројним изазовима, посебно недостатком свести и лошим познавањем расположивих начина, и то не само у Србији већ и у ЕУ. И управо то је оно што ова заједничка акција настоји да постигне, додатно подижући свест о доступности правне помоћи међу најугроженијим и маргинализованим појединцима, и унапређењу постојећих капацитета и сарадње између различитих пружалаца услуга. Ова акција се одвија у оквиру пројекта "ЕУ за борбу против корупције и за основна права", који финансирају ЕУ и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој, а приступ бесплатној правној помоћи представља његов важан део“, истакла је заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева.

Шеф Одељења за привредну сарадњу амбасаде Немачке Kристијан Шилинг истакао је снажну подршку Немачке посвећености Србије јачању система бесплатне правне помоћи кроз подршку спровођењу планираних активности у оквиру Акционог плана из Поглавља 23. „Снажна подршка реформским напорима Србије у оквиру Немачке развојне сарадње у областима од критичне важности за приступање ЕУ послужиће као камен темељац за унапређење владавине права и одговорности власти – вредности које су важне за обе наше земље. Јачање система бесплатне правне помоћи обезбеђује заштиту од угрожавања интегритета и достојанства сваке особе, вредности које су од великог значаја за ЕУ и Немачку“, рекао је Шилинг.

Церемонији потписивања изјаве присуствали су и чланови Владиног савета за бесплатну правну помоћ. Министарство правде и Министарство државне управе и локалне самоуправе позвали су овом приликом и јединице локалних самоуправа да сарађују у свим планираним пројектним активностима усмереним ка јачању система бесплатне правне помоћи у Републици Србији.