Све казнено-поправне установе имају лекове неопходне за лечење осуђеника код којих је регистровано присуство вируса корона, а нове тврдње Удружења за постпенални прихват и ресоцијализацију осуђених лица "Нови почетак" да им лекове купују њихове породице су нетачне и злонамерне.

Сви осуђеници добијају лекове који се налазе на позитивној листи РФЗО баш као и кад су у питању друге врсте терапија, а за лечење ове врсте инфекције заводи су им обезбедили и неопходне витаминске суплементе за јачање имунитета.

Осуђеници се лече као и сви други грађани Србије - лица која се пожале на било који симтом одмах се изолују од других лица, тестирају се и смештају под појачан медицински надзор и лече. Лицима са инфекцијом ковид 19 се проверава ниво кисеоника у крви, температура, крвна слика и по потреби им се снимају плућа.

Управа улаже огромне напоре да се погоршање епидемиолошке ситуације у земљи у што мањој мери „прелије“ на наше установе имајући у виду да заводи свакодневно примају нова лица.

Само у заводу у Нишу је од марта до сада тестирано више од 900 лица. Наглашавамо и да се први случај инфекције код осуђеног лица у овом заводу појавио 27. новембра. Тај осуђеник је излечен и враћен у матични павиљон.

Наглашавамо и да за редовне посете особама које долазе осуђеницима у посету по закону (најмање два пута месечно а уз дозволу управе завода и више пута) нису ни сада, нити су раније били потребни PCR тестови како ова организација упорно представља. Особе које долазе у посету морају да имају заштитне маске, а за осуђенике заводи обезбеђују маске, рукавице и визире.

Дозвољене су посете брачног друга, деце, родитеља у посебним просторијама (на коју осуђени има право једном у два месеца у трајању од три сата) уколико лице које долази у посету има негативан PCR тест на ковид 19, не старији од 72 сата, и то је оно што је ова организација била дужна да објасни јавности.

Представници овог удружења су КПЗ у Нишу јуче донирали једну кутију са лековима које тај завод већ довољно има. Уместо ове врсте лажне бриге, апелујемо на ово удружење да престане да обмањује јавност и узнемирава осуђенике и њихове породице.

Као и у ранијим наступима, Удружење које у свом називу истиче бригу за осуђенике и овог пута злоупотребљава положај лица лишених слободе и то у тренутку док се цело друштво бори против пандемије.