Председник Републике Србије Александар Вучић, поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, одликовао је сребрном медаљом за заслуге Управу за извршење кривичних санкција Министарства правде као институцију која даје свој допринос у борби против вируса корона.

Директор Дејан Царевић оценио је да је овим признањем Управа за извршење кривичних санкција препозната као институција на коју Србија може да рачуна и у најтежим временима.

Царевић је захвалио свим запосленима у систему извршења на уложеном труду и великом пожртвовању од почетка пандемије, као и осуђеним лицима који су испољили висок степен солидарности, стрпљења и оданости својој држави, као и жељу да дају лични допринос у борби против опаке болести.

Он је подсетио да су осуђена лица у више завода у земљи – Сремској Митровици, Нишу, Забели и женском затвору у Пожаревцу одмах у марту почели да шију заштитне маске за запослене и лица лишена слободе у свим другим заводима.

Осуђена лица су у почетку шила и до 6.000 маски дневно, а само је у КПЗ у Сремској Митровици до сада произведено око пола милиона заштитне опреме (маски, одела, назувица, капа) и та производња у заводима и даље траје.

У овом тренутку у заводима ниједно осуђено нити притворено лице није инфицирано вирусом корона захваљујући строгом поштовању мера превенције како би се спречило његово ширење и сачувало здравље осуђених и притворених лица.