Министарство правде упутило је данас правосудним органима у Србији препоруке за поступање у случајевима у којима лица, не поштујући мере самоизолације, чине кривично дело Непоступање по здравственим прописима за време епидемије и кривично дело Преношење заразне болести за време ванредног стања.

Наиме, препоручено је јавним тужилаштвима да обавезно траже одређивање притвора за сва лица која прекрше меру самоизолације, који им је одређена од стране надлежених институција (Министарства здравља, Министарства унутрашњих послова).

Односно, уколико лице прекрши меру самоизолације, јавни тужилац обавезно предлаже суду да таквом лицу одреди меру притвора, коју ће та лица издржавати у посебним установама намењеним за ту сврху.

Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде, обезбедила је три посебна објекта у оквиру Управе у којима ће бити смештена горе наведена лица. Ови објекти се налазе у Вршцу, Пожаревцу и Пироту, а обезбеђиваће их припадници затворске страже и полиције.

Надлежни органи приликом одређивања притвора неће узимати у обзир само рокове по Законику о кривичном поступку, већ и здравствене карантинске прописе.

Такође, Министарство правде дало је препоруку и Републичком јавном тужиоцу, да у случају не поступања по наведеним упутствима поднесе дисциплинску пријаву против надлежног јавног тужиоца, односно заменика јавног тужиоца.

Министарство правде апелује на све грађане да поштују мере самоизолације, као и сва друга упутства здравствених установа и Владе Републике Србије, и тиме покажу солидарност која је неопходна и од велике важности како би се у што већој мери спречило ширење заразе. 

Медији могу бесплатно преузети видео покривалице објеката за притвор лица која буду прекршила меру самоизолације, са сајта Инфобиороа, данас након 15 часова.