Од 1. децембра ове године почиње примена нових законских решења у кривичном законодавству, чија је суштина да правосудним органима да опробане и делотворне механизме за борбу против криминала, изјавио је државни секретар Министарства правде Радомир Илић на округлом столу поводом почетка примене измена Кривичног законика.

Округли сто је oргaнизовала Mисиja OEБС-a у Србиjи уз пoдршку Mинистaрствa прaвдe Србиje и Mинистaрствa прaвдe СAД.

„На искуствима других смо научили да пренаглашавање репресивне оријантације не води нужно смањењу стопе криминала. Стога намера Владе Србије није да се простим пооштровањем казни бори против криминала и да при томе продубљује јаз између казнене политике законодвстава и праксе“, истакао је Илић.

Илић је подсетио да су измене Кривичног законика усвојене у Народној скупштини Србије у мају ове године, а да је томе претходила опсежна анализа казнене политике и широки консултативни процес који је започео још 2015. године.

Он је рекао да ће се од 1. децембра примењивати казна доживотног затвора са могућношћу условног отпуста након 27 година издржане казне, осим за пет најтежих и најсвирепијих кривчна дела: тешко убиство, силовање са смртним исходом, обљуба над немоћним лицем са смртним исходом, обљуба са дететом са смртним исходом и обљуба злоупотребом положаја са смртним исходом.

„У свим осталим случајевима могућност условног отпуста постоји. Србија ни у овоме није изузетак, јер иста решења постоје и код одређених држава ЕУ“, истакао је Илић.

Илић је подсетио да је ту промену иницирала фондација „Тијана Јурић” новембра 2017. године, када је поднела Народној скупштини народну иницијативу за измене и допуне Кривичног законика коју је подржало 158.460 грађана Републике Србије.

Додао је и да су допуњене одредбе које се односе на одмеравање казне у случају поврата, да је сужен круг кривичних дела за које се може изрећи условна осуда, тако што је предвиђено да се ова осуда не може изрећи за кривична дела за које се запрећена казна од осам година затвора или тежа казна, да је у складу са предлогом Адвокатске коморе Србије уведено ново кривично дело напад на адвоката.

Државни секретар је истакао да су се неке државе у региону угледале на оно што Србија ради, па се БиХ налази у процесу увођења доживотне казне затвора, а Хрватска пооштрава своју казнену политику у односу на насилничко понашање, породично насиље, као насиље над женама и децом.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио рекао је да криминално- правни систем има кључну улогу у пружању подршке владавини права на избалансиран начин, тако што осигурава поштовање фундаменталних права која се не смеју кршити.

Он је додао да та мисија подржава иницијативе које имају за циљ да унапреде законски оквир, а и његову примену, укључујући судску праксу у области правосуђа и основних фундаменталних људских права.