За годину дана примене нових законских решења од марта 2018. до марта 2019. године, посебна одељења за сузбијање корупције донела су 448 осуђује пресуде против 523 лица, истакла је министарка правде Нела Кубуровић у разговору са председником Италијанског друштва за међународну организацију Франком Фратинијем.

Министарка је оценила да борба против корупције у Србији никада није била на вишем нивоу него данас, и указала да међу оптуженима и осуђенима за корупцију има високорангираних функционера, као што су судије, јавни тужиоци, затим директори јавних предузећа, али и помоћници министра.

„Да је Србија остварила напредак у борби против корупције, препознало је и посебно тело Савета Европе - ГРЕКО (Група земаља за борбу против корупције), које је у свом последњем извештају навело да се Србија више не налази на листи глобално незадовољавајућих земаља“, нагласила је министарка правде.

Она је указала да ће се Нацрт закона о спречавању корупције (нови назив за Закон о Агенцији за борбу против корупције) ускоро наћи пред народним посланицима, чије је усвајање са једне стране од велике важности за јачање превентивних механизама у борби против корупције, а са друге за испуњење обавеза из Акционог плана за Поглавље 23 и ГРЕКО препорука.

Г. Фратини је поздравио остварене резултате и указао да су они од великог значаја узимајући у обзир да Европска комисија припрема годишњи извештај о напретку Србије у области евроинтеграција.