Министарка правде Нела Кубуровић, заједно са шефицом Регионалног представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан Дубравком Негре, обишла је радове на реконструкцији и адаптацији зграде Палате правде у Београду.

Том приликом министарка Кубуровић је истакла да ће у реновираној згради на располагању правосудним органима бити најсавременија опрема, као и да верује да ће радови бити завршени по плану, односно крајем августа ове године.

„Верујем да ћемо током јесени имати прилике да озваничимо и почетак рада Палате правде. Битно је да радови протичу по плану и драго ми је да можемо да видимо како ће изгледати будућа Палата правде, која је добила пре свега више од 10 одсто проширеног функционалног простора у односу на претходни период“, рекла је Кубуровић.

Министарка је подсетила да је зграда Палате правде у Београду, са близу 26.000 квадратних метара, највећа правосудна зграда у Републици Србији и нагласила да се њеном потпуном реконструкцијом, након више од четири деценије, омогућава функционалан простор, који је достојан носилаца правосудних функција, као и административног особља.

„Кроз реконструкцију смо проширили и број кабинета и број судница у којима поступају јавни тужиоци и раде судије, а све у циљу повећања ефикасности рада правосуђа. То значи да омогућавамо чешће заказивање рочишта, чиме се стварају услови за краће трајање поступка“, истакла је Кубуровић.

Министарка је указала да ће најсавременија опрема бити на располагању правосудним органима Палати правде, као и да ће у њој бити дата центар, што ће поспешити рад не само судова смештених у Палати, већ свих судова у Републици Србији.

Како је додала, у Палати правде такође ће бити техничких предуслова за аудио-видео снимања суђења.

Шефица Регионалног представништва ЕИБ за Западни Балкан Дубравка Негре истакла је да ЕИБ финансира пројекат реконструкције правосудних институција у Србији са 41 милион евра, као и да се нада да ће радови на реконструкцији Палате правде, започети марта 2017, бити завршени у постављеном року.

Вредност радова на Палати правде је више од 16 милиона евра, средства су обезбеђена из кредита ЕИБ, а до сада је реализовано више од 70 одсто уговорених радова.