Министарка правде Нела Кубуровић састала се са преседником и секретаром Светске организације Рома (СРО) Јованом Дамјановићем и Бајрамом Халитијем, с којима је разговарала о унапређењу положају ромске заједнице у Србији, као и о даљем јачању права националних мањина у складу са Акционим планом за Поглавље 23.

Представници Светске организације Рома указали да је у Србији степен поштовања права ромске заједнице, не само у односу на државе региона, већ и у односу на многе државе ЕУ, доста виши, али да увек постоји простор за његово даље унапређење. Они су навели да припадници ромске заједнице постојеће проблеме желе да решавају у институцијама државе, и истакли потребу већег присуства представника Рома у органима јавне управе.

Говорећи о Акционом плану за Поглавље 23, чије се потпоглавље односи на унапређење владавине права и јачање права националних мањима, присутни су се усагласили о потреби активнијег присуства представника Рома у спровођењу мера из Акционог плана.

На састанку је истакнута и потреба да ромски адвокати и представници СРО посећују припаднике Ромског народа који издржавају казну у затворима у Србији, као и потреба за бесплатном правном помоћи.

Министарка правде је изразила наду да ће ускоро бити постигнут компромис између цивилног сектора и адвокатуре у вези са Нацртом закона о бесплатној правној помоћи, чији је циљ управо да свим грађанима Србије омогући једнак приступ правди.