Делегација Министарства правде са министарком Нелом Кубуровић на челу састала се данас са представницима Венецијанске комисије са којима је разговарала о будућим уставним променама у Републици Србији у области правосуђа.

Министарка је на састанку представила Нацрт уставних амандмана и указала да је то друга верзија Нацрта, усаглашена са више од 30 коментара која су достављена у Министарство правде од стране струковних удружења, цивилног сектора и самих правосудних институција након другог круга јавне расправе.

Поред тога, представници Венецијанске комисије упознати су и са Нацртом уставног закона који детаљније дефинише предложене уставне амандмане и предвиђа усклађивање системских закона са уставним променама.

На састанку је истакнуто да је независно правосуђе од велике важности за функционисање сваке државе, али и да са друге стране, треба да постоји његова одговорност.

Министарка Кубуровић на крају је нагласила да ће Србија поштовати препоруке Венецијанске комисије и захвалила представницима те комисије што су у релативно кратком року прихватили да Нацрт буде разматран на редовној јунској седници тог тела.

Делегацију Венецијанске комисије, предводио је секретар Комисије Томас Маркерт, а чланови су известиоци Хана Сухочка из Пољске, Грејн Мек Мороу из Ирске, Андрас Варга из Мађарске и  Јорген Штејн Соренсен из Данске.

Видео материјал можете бесплатно преузети на сајту Инфобироа – www.infobiro.tv