За месец дана би у Управном суду требало да почне реализација пројекта „Е-суд“, који ће омогућити потпуну електронску размену података, што значи да странке више неће морати да долазе у суд и подносе поднеске, већ ће се све обављати електронским путем, рекла је министарка правде Нела Кубуровић на представљању Годишњег извештаја о раду судова за 2017. годину, који је у Палати Србија организовао Врховни касациони суд.

Она је изразила уверење да ће овај пилот пројекат са Управног суда бити проширен и на привредне судове.

Министарка Кубуровић је додала да ће Министарство правде током 2018. радити и на унапређењу статистике извештавања појединачног рада судија, а ти подаци ће, уз податке из централне статистике рада сваког суда, бити доступни министарству „на један клик“, што ће судове растеретити обавезе да шаљу извештаје и табеле. Такође, она је нагласила да министарство, ВСС и ВКС готово на дневном нивоу могу да прате резултате судова о броју примљених и решених предмета, односно савладавању прилива предмета, као и да ће ти подаци ускоро бити доступни на Порталу судова и на сајтовима тих институција.

Министарка Кубуровић је позвала судове да у већој мери користе могућности Правосудно-информационог система,  који судовима омогућава електронски приступ различитим подацима из регистара других државних органа, а што знатно убрзава судске поступке.

Кубуровић је подсетила да је Министарство правде у претходном периоду доста радило на унапређењу правосудне инфраструктуре, да су изграђене нове зграде судова у Пожаревцу и Ужицу и реконструисано више зграда правосудних органа, међу којима је највећи пројекат реконструкција Палате правде у Београду.

Она је навела да ће највећи следећи пројекат, када су нове зграде у питању, бити изградња крагујевачке Палате правде.

Кубуровић је подсетила да је министарство расписало конкурс за пријем нових приправника, као и да је Национална служба за запошљавање омогућила да близу 500 волонтера добија накнаду за  рад која им је била ускраћена последњих неколико година.

Кубуровић је рекла и да ће министарство формирати Радну групу за измене и допуне  Закона о извршењу и обезбеђењу, имајући у виду да су примедбе које су стизале показале да постоје одређене нејасноће у примени тог закона.

 „Верујем да заједничким радом Министарства правде, ВСС и ВКС можемо да остваримо добре резултате, а то је да имамо ефикасно правосуђе у Србији“, поручила је Кубуровић.