Радови на реконструкцији „Палате правде“ почињу следеће недеље, по пројекту би требало да буду завршени за 24 месеца, након чега ће се Виши суд, Први основни суд и Прво основно тужилаштво вратити на стару адресу, изјавила је данас министарка правде Нела Кубуровић.

„Тиме стављамо тачку на све малициозне коментаре које смо слушали претходних месеци, док је трајао поступак и тендер пред Европском инвестиционом банком, да та зграда уопште неће бити коришћена за правосудне органе”, рекла је Кубуровић на седници Комисије за спровођење Националне стратегије реформе правосуђа.

Оно што је најважније, подвлачи министарка, да „коначно од понедељка почињу радови на највећем пројекту који је Министарство правде започело”, односно на реконструкцији „Палате правде“.

„Надамо се да ће за наредна 24 месеца, како је то предвиђено пројектом, бити завршени радови и да ће се Виши суд у Београду, Први основни и Прво основно тужилаштво вратити на стару адресу”, рекла је Кубуровић.

Такође, министарка је навела и да је, током децембра Више и Основно јавно тужилаштво у Сомбору добило потпуно нову зграду, да се до краја марта очекује отварање потпуно нове зграде Прекршајног суда у Ужицу, те да је пре четири дана почела изградња Прекршајног суда у Панчеву.

Кубуровић је скренула пажњу на 1. март и нове одредбе које се односе на Закон о овери потписа, рукописа и преписа и нагласила да, у оним местима где су изабрани јавни бележници, престаје надлежност општинских органа управе и судова, тако да судови неће више бити надлежни да обављају те послове.

„Данас у 12 основних судова још увек немамо бележнике, ту судови настављају са радом и судске јединице у оним општинама где јавних бележника нема, али указујем да више од 200 запослених тренутно у основним судовима ради на пословима овере, што свакако омогућава да се изврши измена правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места и да се референти који су радили на пословима овере прерасподеле на неке друге послове”, рекла је Кубуровић.

Подвлачи да то управо јесте и у складу са циљем рационализације радних места у правосудним органима, која, како је рекла, не подразумева само смањење броја запослених, већ и упућивање на места на којима су најнеопходнији.

„Свакако, запослени који раде на пословима овере испуњавају услове да раде на неким другим административним и референтским пословима, тако да ће, у сваком случају, рад на тим радним местима бити појачан”, рекла је министарка правде.

(Танјуг)