Министар правде Нела Кубуровић обишла је данас са шефом Делегације ЕУ у Србији Њ.Е. Мајклом Давенпортом, као и председником Вишег суда у Београду Александром Степановићем и шефом Регионалне канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравком Негре у потпуности реновирану зграду правосудних органа у Катанићевој бр. 15 у Београду, такозвану „Велику Катанићеву“.

„Пројекат који је Министарство правде започело у маја 2015. године успешно је окончан и правосудни органи несметано раде у 'Великој Катанићевој'“, истакла је Кубуровић том приликом.

Кубуровић је нагласила да је Министарство правде у протеклом периоду велику пажњу посветило унапређењу инфраструктурних капацитета правосудних органа, са циљем да се унапреди ефикасност правосудног система.

Она је истакла да ће министарство наставити са изградњом правосудних објеката, као и да је прошле седмице почела изградња Прекршајног суда у Пожаревцу, а да ће до краја године почети изградња и Прекршајног суда у Панчеву.

Кубуровић се захвалила Европској унији и Европској инвестиционој банци које су подржале пројекат реконструкције „Велике Катанићеве“, некадашње зграде Војно-техничког института, јер је Европска инвестициона банка финансирала са преко осам милиона евра тај пројекат, а Европска унија грантом од 380.000 евра за стручни надзор.

Министарка је додала да је средствима из републичког буџета финансиран пројектант и пројектантски надзор.

Председник Вишег суда у Београду Александар Степановић рекао је да су и животни и радни услови запослених у том и другим правосудним органима, који су смештени у Катанићевој бр. 15 далеко квалитетнији од оних у којима су радили до августа ове године и исељења из зграде „Палате правде“.

Степановић је додао да је од усељења у „Велику Катанићеву“ ефикасност рада Вишег суда у Београду далеко већа.

Давенпорт је рекао да је реч о битном пројекту који показује жељу да се уложе европска средства у модернизацију судства и тужилаштва у Србији и да се на тај начин допринесе реформи правосуђа у оквиру имплементације Акционог плана за Поглавље 23.

Преставница Европске инвестиционе банке Дубравка Негре је навела да Европска инвестициона банка улаже у Србију од 2001. године, да је до сада одобрено финансирање у износу од 4,7 милијарди евра, а да пројекат реконструкције правосудних органа представља подршку правосудном систему Србије, који је од великог значаја за евриопске интеграције Србије.

У потпуно реновираној згради данас су смештени Виши суд у Београду, Други основни суд и Друго основно јавно тужилаштво у Београду, као и Апелационо јавно тужилаштво.

Видео материјал можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv