У Клиничко-болничком центру „Земун“, који се налази у ковид систему, седам лица извршава казну рада у јавном интересу, од којих су се два прекршајно кажњена лица добровољно јавила да помажу на допремању боца са кисеоником за најугроженије пацијенте.

 

Они преузимају боце кисеоника, од којих је свака тежине до 100 килограма, и колицима их пребацују до предвиђеног места. Један од њих је изразио жељу и да после истека казне остане волонтерски да ради како би помогао запосленима у овој установи.

 

Казна рада у јавном интересу извршава се на тај начин што се осуђена лица упућују у јавна комунална предузећа, домове култура, болнице и друге јавне установе у којима обављају  послове у корист друштвене заједнице на основу уговора о сарадњи.

 

Уговором између Управе за извршење кривичних санкција и јавних установа је предвиђено да лица обављају послове у јавном интересу као што су чишћење и уређење зелених површина, паркова, стаза, фарбарско-молерских послова…

 

Лични допринос осуђеника у борби са корона вирусом је немерљив имајући у виду да су лица у више завода још на почетку пандемије почела да израђују маске, одела, назувице, капе и да је само у КПЗ у Сремској Митровици произведено скоро милион заштитне опреме.

 

Такође, осуђена лица су показала солидарност на више начина са грађанима који су на разне начине угрожени током пандемије – одрицањем сувих оброка за најсиромашније, за кориснике Свратишта за децу у Београду, становнике поплављених подручја на југу Србије…

УПРАВА ЗА ИЗВРШЕЊЕ КРИВИЧНИХ САНКЦИЈА