Влада РС је на данашњој седници утврдила Предлог закона о пореклу имовине и посебном порезу.

Основ предлога овог закона чини унакрсна провера имовине. Ради се о посебном пореском поступку, који спроводи Пореска управа, односно Посебна јединица Пореске управе. Јединица ће утврђивати имовину и увећање имовине физичког лица, као и посебан порез на увећање имовине, за коју физичко лице не може да докаже да је стекло на законит начин.

Ако се у поступку утврђивања имовине, њене вредности и порекла утврди да чињенице указују на постојање основа сумње да је извршено кривично дело, Јединица Пореске управе о томе обавештава полицију, јавно тужилаштво и друге надлежне органе.

Јединица Пореске управе утврђује порекло имовине тако што врши увид у податке исказане у пореским пријавама и пореским билансима, рачуноводственим извештајима, другим евиденцијама и базама итд, и упоређује податке из пореског рачуноводства и других службених евиденција.

Јединица Пореске управе ради по служеној дужности у складу са Годишњим смерницама, које доноси директор Пореске управде, а на основу анализе ризика. Поступак се може покренути и по пријави грађана или друге институције.

При утврђивању вредности имовине узима се у обзир целокупна имовина физичког лица. Терет доказивања је на физичком лицу да је на законит начин стекло имовину.

Важно је истаћи да Закон о пореском поступку и пореској администрацији унакрсном методом утврђује где постоје законити приходи, а није плаћен годишњи порез, док Закон о пореклу имовине користи исти метод да утврди незаконито стечену имовину, и опорезује је великом пореском стопом.

Предвиђено је да Закон о пореклу имовине пореском стопом од 75% опорезује незаконито стечену имовину, која представља разлику између увећања имовине и пријављених прихода у одређеном временском периоду за које лице не може да докаже порекло.

 

Ретроактивност:

Радна група која је радила на изради нацрта овог закона је након спроведене јавне расправе донела одлуку да нема временског ограничења за примену закона.

Закон о пореклу имовине је по својој природи закон из области превенције корупције. Држава са оваквим законом добија делотворан механизам да за свакога у сваком тренутку може да утврди да ли се обогатио незаконито. Ту се огледа превентивна страна закона, јер сви треба да знају да ће се веома лако утврдити да ли је њихов иметак законит или је производ корупције и злоупотреба. Са друге стране овај закон, има механизам наплате незаконито стечених добара.