Од почетка рада Правосудно-информационог система (ПИС), односно платформе за електронску размену података у правосуђу, које је успоставило Министарство правде, размењено је више од 4 милиона електронских упита, чиме је уштеђено готово 1,1 милијарда динара.

Повезани органи су, захваљујући ПИС-у, ослобођени размене папирних дописа и писама, поновног уношења података у сопствене информационе системе ради претраге и чувања података, трошкова канцеларијског материјала, што је довело до великих уштеда.

Министарство правде је од 2017. године повезало укупно 19 база података из 14 државних и правосудних органа, што је до сада резултирало са укупно 4.284.757 електронских упита, који су заменили 8.569.514 дописа у папиру.

Посматрајући рад службеника, уштеђено је 8.208 месеци њиховог рада, на чему је уштеђено 613.721.669 динара.

У оквиру ПИС-а данас су доступни сетови података Централног регистра обавезног социјалног осигурања, Агенције за привредне регистре, министарстава државне управе и локалне самоуправе и унутрашњих послова, прекршајних судова, Управе за извршење кривичних санкција, Републичког геодетског завода, Фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

Такође, доступни су подаци и Народне банке Србије, судова опште надлежности, јавних бележника, Републичког јавног тужилаштва, Пореске управе, Републичког завода за статистику.

У току је израда модула за приступ подацима о лицима против којих се води истрага, лицима против којих се води кривични поступак и казненој евиденцији правних лица.

Планиран развој подразумева проширивање ПИС-а новим веб сервисима ка базама података како правосуђа тако и других државних органа, а систем ће се континуирано унапређивати са крајњим циљем који подразумева веб сервисе ка свим базама података које су неопходне правосудним органима у њиховом раду.

Електронска размена података директно доприноси унапређењу ефикасности правосуђа, кроз смањење трајања судских и других поступака правосудних органа и повећање квалитета рада  судија, тужилаца и других носилаца правосудних функција, као и других државних органа који се налазе ван система правосуђа, јер омогућава тренутан увид у податке који су од значаја за вођење поступака, једним кликом, насупрот дуготрајном „путовању“ дописа у папиру.