За 27 месеци примене Закона о спречавању насиља у породици разматрано је више од 109.000 случајева насиља у породици, а судови су изрекли преко 38.000 хитних мера, изјавила је министарка правде Нела Кубуровић на панелу посвећеном превенцији и спречавању насиља над женама и сузбијању трговине женама.

„То значи да потенцијално имамо спашених 38.000 лица.  За мање од три године примене Закон даје изузетне ефекте. Истина је да и даље имамо смртне случајеве, али вредност овог закона је у томе што имамо велики број спашених лица“, истакла је Кубуровић.

Министарка правде је нагласила да велики број пријављених случајева насиља у породици показује да су се жртве оснажиле и да верују институцијама, што раније није био случај.

Она је истакла да је значај Закона о спречавању насиља у породици пре свега у превентивном карактеру, будући да тужилаштва и полиција могу да реагују пре него што насиље ескалира.

„Успостављена је јака мултисекторска сарадња свих органа, који су у обавези да разматрају пријављене случајеве насиља“, додала је Кубуровић.

Кубуровић је истакла и да се Законом о бесплатној правној помоћи, чија је примена почела 1. октобра, уводи додатна заштита жртава породичног насиља, у смислу да ће и оне имати право на бесплатну правну помоћ и подршку.

„То је још један вид подршке државе у оснаживању жртава. То је доказ да у заштити жртава породичног насиља нисмо стали само на доношењу закона чија је примена почела 2017. године, већ да континуирамо радимо на превенцији насиља у породици и заштити жртава“, истакла је Кубуровић.

Панел посвећен борби против насиља над женама одржан је у оквиру Међународне конференције „Жене лидери и одржив развој – истински равноправне“, коју је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачака и социјална питања.