Министарка правде Нела Кубуровић уручила је данас у Народном музеју Србије уговоре  о додели средстава прикупљених на основу одлагања кривичног гоњења – опортунитета за 150 пројеката од јавног интереса из области здравља, културе, просвете и социјалне заштите у укупној вредности од 470 милиона динара.

Кубуровић је подсетила да је у питању четврти Јавни конкурс за доделу средстава по основу опортунитета, а да је у протекле четири године додељено укупно 1,6 милијарди динара за 445 пројеката.

Министарка правде је истакла да је ове године за 22 пројекта из области социјалне заштите додељено 69.971.817 динара и то за седам геронтолошких центара, пет центара за децу и лица ометена у развоју, установе за негу одраслих и старих и друге, а да је за просветне установе – 65 школа и вртића додељено 142.111.901 динар.

Како је напоменула, на 35 здравствених установа распоређено је 181.047.533 динара, док је из области културе 11 пројеката добило 50.646.210 динара. Када је у питању подршка особама са инвалидитетом, седам установа и удружења, попут удружења слепих и глувих, Удружења особа са аутизмом, Нурдора и других, добило је 8.417.605 динара.

Кубуровић је указала и да Министарство правде, чија је Комисија спровела конкурс, континуирано прати спровођење пројеката, будући да је сваки корисник у обавези да новац утроши у одређеном року и поднесе извештај Комисији о томе.

Уручењу уговора присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар здравља Златибор Лончар, министар културе и информисања Владан  Вукосављевић, као и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Лончар је истакао да ће од новца који су добиле здравствене установе бити набављено 11 санитетских возила, возила за дијализу, ултразвучни апарати и друга медицинска опрема и да је то најбољи начин да се грађанима покаже како се улаже у здравство.

Ђорђевић је изразио уверење да ће пројекти из области социјале који ће бити финансирани овим средствима допринети унапређењу социјалних услуга.

Изјаве, као и покривалице, можете преузети на сајту www.infobiro.tv