Министарство правде, уз подршку Пројекта „ЕУ уз правду – Подршка за Поглавље 23“ организовало је још једну у низу радионица кроз које државни службеници стичу потребна знања о начину преношења правних тековина Европске уније у национално законодавство.

Дводневна радионица, која се 23. и 24. маја одржава у просторијама Правосудне академије, има за циљ унапређење знања и вештина запослених у Министарству правде, која су неопходна за даљи процес усклађивања националног законодавства са правним тековинама ЕУ у оквиру Поглавља 23 – Правосуђе и основна права.

Ово је друга од укупно три обуке чији је циљ јачање капацитета полазника радионице да одговоре на захтеве у оквиру процеса приступања који се односе на Поглавље 23.

Учесници дводневне обуке имали су прилику да стекну знања о томе како се практично испуњавају, раде и надгледају изјаве и табеле усклађености, затим, како се планира усвајање правних тековина, те о методологији преношења у национално законодавство, од анализе правних тековина до обезбеђивања усклађености конкретног правног акта.

Прва обука која се односила на правне тековине ЕУ у оквиру Поглавља 23, одржана је 15. и 16. априла 2019. године, а последња од три обуке, која је планирана за јул 2019.   године, биће посвећена анализи ефеката прописа.

Обуке се спроводе у оквиру Пројектног Програма јачања капацитета о усклађености националног законодавства са правним тековинама Уније.