Приликом израде измена и допуна Кривичног законика, које предлажу и увођење доживотне казне затвора, Министарство правде се определило за увођење доживотног затвора са могућношћу условног отпуста након 27 година издржане казне, сем што ће за неколико најсвирепијих кривичних дела попут убиства детета или труднице, постојати изузетак од могућности условног отпуста.

Поводом петиције против увођења казне доживотног затвора без могућности условног отпуста коју је покренуо Београдски центар за људска права, Министарство правде поново указује да је могућност условног отпуста код доживотне казне предвиђена изменама и допунама Кривичног законика, сем за тачно наведена кривчна дела:

тешко убиство, силовање са смртним исходом, обљуба над немоћним лицем са смртним исходом, обљуба са дететом са смртним исходом и обљуба злоупотребом положаја са смртним исходом.

У свим осталим случајевима могућност условног отпуста постоји.

Немогућност условног отпуста за ових 5 најтежих кривичних дела био је предлог Фондације „Тијана Јурић“, чију је иницијативу подржало више од 158.000 грађана Србије.

Пприликом израде текста Нацрта измена и допуна Кривичног законика Министарство правде је пратило праксу и стандарде држава Савета Европе.

Када је реч о јавној расправи, Министарство правде подсећа да је још 2015. године, када су рађене измене и допуне Кривичног законика, предложило увођење доживотног затвора. Од тада већ траје јавна расправа о томе да ли треба увести ову казну или не. Било је организовано и више округлих столова на ову тему. У међувремену, Фондација “Тијана Јурић” прикупила је пет пута више потписа грађана него што Устав Републике Србије предвиђа да је потребно да  се стекне својство овлашћеног предлагача закона.