Округли сто „Стратешке смернице за унапређење примене медијације у Републици Србији“ на коме је представљен нацрт стратешког документа за унапређење примене медијације у Србији, одржан је у четвртак, 11. априла 2019. године у Апелационом суду у Новом Саду.

Самостални саветник у Одељењу правосудних професија Министарства правде Александра Ђурић истакла је да стратешки документ има за циљ, уз приближавање европским стандардима, успостављање ефикасног система за решавање спорова путем медијације, што ће растеретити рад правосуђа.

Поред представника Министарства правде присутнима су се обратили и председник Апелационог суда у Новом Саду Новица Пековић, члан Радне групе за имену и допуну Закона о посредовању у решавању спорова адвокат Тања Арсић, шеф пројекта „ЕУ за Србију – подршка Врховном касационом суду“ Димитрије Шујерановић, као и експерти на поменутом пројекту Леонардо Д Урсо и Блажо Недић.

Округли сто организовало је Министарство правде у сарадњи са пројектом Европске уније „ЕУ за Србију – подршка Врховном касационом суду“.