Јавни бележници допринели су јачању правне сигурности и постали битан фактор у борби против прања новца и финансирања тероризма у Србији, оцењено је данас на састанку министарке правде Неле Кубуровић са председником Међународне уније нотара Хозеом Маркењом де Љаном.

Председник де Љан похвалио је рад Јавнобеженичке коморе Србије и њихову активну улогу у оквиру Међународне уније нотара, којој је Комора јавних бележника Србије захваљујући резултатима свог рада приступила само после две године од оснивања.

Он је истакао да је један од приоритета Међународне уније нотара јачање улога јавних бележника у борби против прања новца и финансирања тероризма, у чему су препознати и јавни бежежници из Србије. Де Љан је указао да је Међународна унија већ формирала раде групе са Светском банком, ФАТФ-ом, као и ММФ-ом у том циљу.

Министарка Кубуровић је истакла да јавни бележници у Србији имају подршку и Министарства правде и Владе РС, и да су успели да се изборе са разним изазовима са којима су се суочавали од увођења јавнобележничког система у правни систем Републике Србије.

Она је истакла да су јавни бележници значајно ојачали правну сигурност у Републици Србији, и да Министарство правде доста тога ради на дигитализацији и унапређењу ИКТ-а како би се рад бележника додатно побољшао.

Министарка је указала да су уведени нови механизми контроле приликом оверавања уговора о промету непокретности у циљу спречавања прања новца и финансирања тероризма, као и да Јавнобележничка комора има одличну сарадњу са Управом за спречавање прања новца.

Говорећи о могућности ширења надлежности, али и обавеза јавних бележника, министарка је рекла да је у току израда упоредне анализе нашег правног система у области нотаријата са другим европским државама, како би Србија додатно унапредила свој систем у складу са праксом најразвијенијих земаља.