„Током прве године примене Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције судови су изрекли преко 300 правноснажних пресуда, а међу лицима против којих се воде поступци налазе се и судије, директори јавних предузећа, јавних установа, као и помоћници министара. Ти подаци јасно показују да је Србији недвосмислено посвећена борби против високе корупције“, истакла је данас министарка правде Нела Кубуровић на састанку са генералним директором Генералног директората Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу Кристијаном Данијелсоном.

Министарка Кубуровић је указала да су у марту прошле године формирана четири регионална центра за борбу против корупције и да је прва година примене нових законских решења дала добре резултате. Она је додала да је и Тужилатво за организовани криминал остварило одличне резултате такође када је у питању прање новца и да је блиско сарађивало на тим предметима са другим ЕУ државама, попут Италије.

Говорећи о искреној посвећености борби против корупције, министарка је указала да је Влада значајна средства издвојила за јачање капацитета судова и тужилаштава кроз повећање броја судија и тужилаца, затим запослених у посебним одељењима за процесуирање кривичних дела са коруптивним елементом, као и кроз унапређење е-Правосуђа, које скраћује процедуре и размену потребних података.

Такође, Кубуровић је нагласила да је Министарство правде јуче објавило и Нацрт закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, који се најављује дуже од 15 година, и додала да је тек ова Влада показала праву политички вољу да се такав закон и усвоји.

Поред наведеног, министарка правде је рекла да је усвојен и Закон о лобирању чија примена почиње ове године, као и да се на јавној расправи налази Нацрт закона о спречавању корупције (нови назив за Закон о Агенцији за борбу против коруције). Она је навела да нацрт тог закона јача независност Агенције за борбу против корупције и шири њене надлежности, и да успоставља транаспарентнији начин избора директора и чланова Одбора Агенције.

Г. Данијелсон је истакао да је доследна борба против корупције веома важна не само са аспекта правосуђа и владавине права, већ и када је у питању утицај корупције на економију и привредну једне земље. Он је истакао да подржава Србију на њеном путу ка ЕУ и да цени оно што је она до сада учинила, као и да Европска комисија  представља партнера Србији на том путу.