Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас са председником Националне агенције за борбу против корупције Републике Италије Рафаелом Кантонеом са којим је разговарала о сарадњи Србије и Италије у борби против корупције.

 Министарка Кубуровић и председник Кантоне су истакли да Србија и Италија имају одличну сарадњу у области правосуђа, као и да је та сарадња најинтензивнија на пољу борбе против корупције и организованог криминала.

Министарка правде је подсетила да су министри правде Италије и Србије још почетком 2017. године потписали Споразум о сарадњи, којим је унапређена размена информација Србије и Италије на пољу борбе против криминала и корупције. Она је додала да је недуго затим потписан и Меморандум са Финансијском полицијом Италије, по основу којег су српски тужиоци и полицајци почели током 2018. године да похађају стручне обуке у Италији у области борбе против корупције и финансијског криминала. За успешну борбу против транснационалног организованог криминала, од изузетног значаја је непосредна сарадња између српског Тужилаштва за организовани криминал и Тужилаштва за борбу против мафије Италије, указала је министарка Кубуровић и додала да та сарадња подразумева и учешће у заједничким истражним тимовима.

Председник Кантоне је истакао добру сарадњу и италијанске и српске агенције за борбу против корупције, као и да је двогодишњи твининг пројекат „Превенција и борба против корупције“ који се односио на јачање капацитета Агенције за борбу против корупције Србије, дао добре резултате и додатно ојачао ту сарадњу. Он је указао да је Србија прва држава која је била позвана да буде део Мреже институција за превенцију корупције, којa je основана у октобру 2018. године у циљу прикупљања и размене информација, као и добрих пракси међу институцијама за превенцију и борбу против корупције. Мрежу чини тренутно више од 15 држава, а директор Агенције за борбу против корупције Србије је један од два потпредседника ове организције.

Поред наведеног, министарка Кубуровић је указала да Министарство правде Србије једнаку пажњу посвећује јачању репресивних и превентивних антикоруптивних механизама и додала да ће ускоро отпочети јавна расправа у вези са нацртом новог Закона о спречавању корупције (нови назив за Закон о Агенцији за борбу против корупције). Она је истакла да су нова законска решења усклађена са препорукама ГРЕКО експерта, и да за циљ имају ширење овлашћења и јачање независности Агенције.

На крају састанка присутни су се усагласили да Италија снажно подржава европски пут Србије, као и да су односи две државе на изузетном нивоу, нарочито имајући у виду да се ове године обележава 140. година дипломатских односа и 10. година стратешког партнерства између Србије и Италије.