Министарка правде Нела Кубуровић у оквиру своје посете Њујорку, ради представљања Србије на редовној седници Савета безбедности поводом новог шестомесечног извештаја о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, састала се са председником Механизма Теодором Мероном, као и бившим главним тужиоцем Хашког трибунала, а садашњим тужиоцем Механизма Сержом Брамерцом.

 

На састанку са председником Механизма Мероном, министарка Кубуровић је поново поставила питање трансфера српских осуђеника због неадекватних услова у Естонији, где служе казну затвора. Мерон је указао да је он лично сагласан да их је потребно преместити у неку другу државу и рекао да саосећа са породицама тих српских осуђеника. Такође, Мерон је поздравио позитиван став Србије у вези са оснивањем Информативног центра у Београду, који би омогућио приступ архиви Хашког трибунала. Он је указао да је у току припрема смерница на који начин државе то треба да учине, затим да се преводе судске пресуде на језик домаће државе, као и да је у току формирање архиве Трибунала. Говорећи о преосталим случајевима против Срба који се воде пред Механизмом, Мерон је рекао да ће другостепена одлука против Караџића бити донешена до краја марта 2019. године.

 

Након састанака са Теодором Мероном, министарка Кубуровић разговарала је и са тужиоцем Брамерцом о новом Извештају о сарадњи држава бивше СФРЈ са Међународним резидуалним механизмом за кривичне трибунале. Министрка правде је истакла да је Србија у протекле две године значајно унапредила капацитете Тужилаштва за ратне злочине, како би имало све неопходне услове за ефикасно процесуирање окривљених за најтежа кривична дела против човечности, без обзира на њихову националност или етничку припадност.

 

Брамерц је указао да је у новом Извештају истакнут недостатак регионалне сарадње у оквиру процесуирања ратних злочина пред домаћим правосудним органима - Хрватске, БиХ и Србије, затим неприхватљивост величања лица, која су правноснажно осуђена за ратне злочине, као и значај посвећености свих држава проналажењу несталих особа.

 

Министарка правде је истакла да се не слаже са тврдњом да не постоји регионална сарадња, да Србија редовно одговара на замолнице из БиХ и Хрватске, док таква спремност за сарадњу не постоји када је реч о српским замолницама. Она је такођа нагласила да објављени мемоари Небојше Павковића не заслужују да буду тако оштро критиковани од стране тужиоца или Механизма, посебно што је иста таква критика изостала када су у питању случајеви националног величања Насера Орића или Слободана Праљка.