Треће саветовање јавних бележника одржано је од 7. до 9. децембра 2018. године на Копаонику, а главне теме о којима су учесници саветовања разговарали биле су питање архивирања предмета, односа са медијима и новог поступка уписа у катастар непокретности.

Присутнима се у име Министарства правде обратила помоћник министра Јелена Деретић која се осврнула на 2018. годину назвавши је годином изазова за јавнобележничку професију, изазова другачијих од оних који су ову професију пратили на  самом почетку рада, али једнако захтевних.

Ти изазови огледају се у јасној и недвосмисленој примени новог правног оквира који регулише поступак уписа у катастар непокретности“, истакла је Деретић.

Такође, она је подсетила да су поједине одредбе Закона о поступку уписа у катастар непокретности увеле одређене новине у српски правни систем, као и да је свим релевантним субјектима требало времена да се боље упознају са изменама и да их примене на једнообразан начин.

Говорећи о новинама у спровођењу поступка уписа, Деретић је нагласила да су уведена и нова ИТ решења, што је изискивало додатно ангажовање Министарства правде и Коморе јавних бележника, односно самих носилаца професије као непосредних корисника.

Техничка питања спровођења овог Закона само указују на чињеницу да је бележничка професија неизоставни адресат даље дигитализације, имајући у виду општи тренд употребе информационо- комуникационих технологија у правосуђу генерално”, рекла  је Деретић. Она је додала да у прилог томе говори и увођење нове апликације „Промет непоктетности“ почетком 2018. године коју је израдило Министартво правде, али и најновије измене Закона о овери потписа, преписа и рукописа.

Говорећи о плановима Министарства правде у наредној години, Деретић је указала да је планирана додатна дигитализације одређених сегмената активности јавних бележника. Такође, она је указала да Министарство правде и Јавнобележничка комора имају јако добру сарадњу са Високим саветом бележника Француске и да се ускоро очекује потписивање Споразума између Министартва правде Србије, Јавнобележничке коморе са једне стране и Високог бележничког савета Француске, а у циљу размене искустава и знања у области јавнобележништва.

„Министарство правде  је образовало и Радну групу за анализирање комплетног правног оквира који уређује надлежности јавних бележника, а чланови групе су и представници  Коморе јавних бележника“, подсетила је Деретић. Такође, она је истакла да ће подршку овој Радној групи пружити Пројекат „ЕУ уз правду“ који финансира Европска унија , а чија је једна од три компоненте, у потпуности посвећена даљем развоју правосудних професија”, истакла је Деретић.

Помоћник министра Јелена Деретић рекла је да су носиоци јавнобележничке професије за четири године постојања потпуно оправдали указано поверење, а да то показују и резултати  обављања поверених послова, што отвара врата и за евентуално преузимање и других надлежности које су изворно судске.