Министарство правде најоштрије осуђује напад и физичко малтретирање девојке, којe се догодило у возилу Јавног градског превоза у Београду, а чији се снимак појавио у медијима.

Овакво насилничко понашање није законито, стога Министарство правде апелује на све грађане да уколико примете или су сведоци насиља на јавном или неком другом месту, одмах реагују и насиље пријаве надлежним органима. Такође, министарство истиче да се о оваквим догађајима не сме ћутати, јер напад на нечији живот, тело, сигурност, јесу противправне радње кажњиве законом.

Министарство правде подсећа да је 1. јуна 2017. године почела примена новог Закона о спррчавању насиља у породици, као и примена нових кривичних дела – прогањање и сексулано узнемиравање, која додатно пружају кривично-правну заштиту жена.

Влада Републике Србије, као и надлежни државни органи улажу максималне напоре у спречавању и превенцији било које врсте насиља, али у овој борби држави је потребна и помоћ грађана. Препознај и пријави насиље је порука за све институције и грађане, јер само заједничким снагама може се стати на пут насилницима и показати да друштво има нулту толеранцију према насиљу.

Министарство правде поздравља брзу реакцију полиције која је успела да за кратко време индентификује и приведе насилника, а грађане, који су били сведоци насиља, позива да помогну правосудним органима да се што брже и ефикасније реше овај случај.