Улога судских вештака у правосудном систему веома је важна, као и унапређење стандарда у овој области, изјавио је данас државни секретар Министарства правде Мирко Чикириз, отварајући конференцију „Улога вештака у правосудном систему Републике Србије“.

Чикириз је истакао да Национална стратегија реформе правосуђа за период 2013-2018. године препознаје значај и улогу коју судски вештаци и тумачи, као и преводиоци имају у правосудном систему Србије и враћању поверења грађана у исти.

„Стратегија предвиђа стратешке смернице – унапређење процеса именовања судских вештака и сталних судских тумача и преводилаца, у циљу унапређења њихове стручности, затим јачање видљивог механизма одговорности судских вештака“, рекао је Чикириз и додао да стратешки оквир подразумева и израду Закона о изменама и допунама Закона о судским вештацима.

Државни секретар се захвалио Светској банци и Мултидонаторском повереничком фонду за подршку сектору правосуђа у Србији на спроведеној анализи и стручном обрађивању проблематике судских вештака и вештачења у судским поступцима, која ће  бити добра подлога за почетак рада на унапређењу како нормативних решења, тако и осталих пратећих, системских.

Менаџер Светске банке за Србију Стивен Ндегва истакао је да је унапређење учинка и рада судских вештака важан део реформе правосуђа, те да је то значајно питање за поверење грађана и инвеститора у српски правосудни систем.

„То је веома важно за Светску банку и зато пружамо подршку Влади у корацима које ће правити у том правцу. Такође, желимо да се захвалимо Министарству правде и правосуђу у целини на партнерству које смо претходних година имали на тему многих важних питања у области правосуђа“, рекао је Ндегва.

Aмбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф истакао је да Велика Британија подржава реформу правосуђа у Србији у кључним сегментима, те да је донирала више од 12 милиона евра пројектима, од којих је велики део усмерен на оснаживање владавине права у Србији.

Амбасадор Холандије у Србији Хенк ван ден Дол нагласио је су овакви састанци, док је реформа правосуђа у току, прилика да се сви подсете да је најбољи показатељ квалитета сваког правосудног система тачност одлука која зависи од поузданости мишљења судских вештака. Холандија, додао је амбасадор те земље, подржава Србију у напорима ка достизању европских стандарда у оквиру европских интеграција.

На конференцији, коју је организовало Министарство правде, Светска банка и Мултидонаторски фонд за подршку сектору правосуђа, представљен је извештај „Вештачење вештака: Улога судских вештака у Србији и могуће реформе у циљу унапређења ефикасности и квалитета правде“ који је резултат опсежног истраживања улоге коју вештаци имају у судским поступцима. У оквиру панел дискусије, представници стручне јавности су разменити своја искуства у вези учешћа вештака у судском поступку.

Извештај „Вештачење вештака: Улога судских вештака у Србији и могуће реформе у циљу унапређења ефикасности и квалитета правде“ је финансирао Мултидонаторски поверенички фонд за подршку сектору правосуђа у Србији (МДТФ-ЈСС), а израдио тим специјалиста и саветника за реформу правосуђа Светске банке. Можете преузети извештај.