„Рад привредних судова утиче на инвестициону климу и на привлачење инвеститора, пре свега страних, али и на рангирање Србије на Дуинг бизнис листи, истакла је данас министарка правде Нела Кубуровић на 26. Саветовању привредних судова, које се одржава на Златибору.

Министарка је указала да је управо поступак извршења, односно време које је потребно за извршење уговора у привредним судовима, један је од начина на који се врши рангирање Србије на „Дуинг бизнис листи“ Светске банке.

Она је навела да Министарство правде, свесно значаја привредног судства доста ради на унапређењу његове ефикасности, пре свега улагањем у ИКТ систем. „Претходних годину дана уложено је више од 200 милиона динара за унапређење опреме и софтвера у привредним судовима. Такође, ради се на унапређењу Правосудног информационог система који омогућава електронску размену података свих судова са надлежним институцијама, које располажу подацима неопходним за вођење судских поступака“, истакла је министарка Кубуровић и додала да електронска размена података сада постоји са Агенцијом за привредне регистре, МУП-ом, матичним књигама итд, али и да се ради на повезивању са Народном банком Србије и Републичким геодетским заводом.

Она је нагласила да је електронска размена података од велике важности, јер директно утиче на скраћење поступака и процедура, затим смањује трошкове достављања дописа и омогућава да се преко једног клика добију информације на које се до сада чекало неколико месеци.

Заједно са јачањем ИКТ система, ради се и на јачању правосудне инфраструктуре - заједно са реновирањем постојећих зграда, граде се и нове правосудне зграде, а наравно посебну улогу има привредно судство. У претходном периоду отворенена је нова зграда Привредног суда у Ужицу, а изградњом Палате правде у Крагујевцу, и Привредни суд у том граду биће смештен на новој адреси“, рекла је министарка Кубуровић.

„С једне стране, кроз унапређење информационог система покушавамо да убрзамо поступак,  док кроз нормативну активност, покушавамо да све недоумице које се јаве у пракси отклонимо кроз измене и допуне закона. Један од начина је и унапређење Закона о извршењу и обезбеђењу, где радна група ради већ неколико месеци и верујем да ћемо до краја године изаћи са коначним предлогом, како би се унапредио систем извршења у Србији“, закључила је министарка правде.

Председница Привредног апелационог суда Јасминка Обућина навела је да је основни циљ привредних судова постизање ефикаснијег правосуђа, што се чини смањењем броја предмета, ажурношћу, савладавањем прилива.

Обућина је додала да привредни судови велику пажњу посвећују решавању старих предмета и указала да су привредни судови показали велику ажурност при савладавању новопримњених предмета.

„Међутим, иако смо задовољни постигнутим резултатима, сматрам да то није довољно и да морамо да уложимо још веће напоре како би правосуђе постало ефикасније, а привредни судови још бољи у раду“, рекла је Обућина.