Министарство правде задовољно је мишљењем Венецијанске комисије на Уставне амандмане Србије, а размотрени текст Нацрта мишљења те комисије који ће бити упућен Србији, једногласно су подржали сви чланови Венецијанске комисије, изјавила је данас министарка правде Нела Кубуровић.

„Могу да констатујем да је Министарство правде задовољно усвојеним мишљењем, што показује да смо били на добром путу када смо и послали предлоге амандмана. Оно што је најважније када је реч о предлогу будућих амандмана је да ће Министарство правде свакако прихватити сва мишљења које је дала Венецијанска комисија“, рекла је Кубуровић након 115. пленарне сесије Европске комисије за демократију путем права – Венецијанске комисије (ВК). 

Као најважнији закључак седнице ВК, министарка је издвојила то да је предлог у погледу састава Високог савета судства подржан од стране саме комисије и да у њему остаје пет чланова од судија и пет чланова које бира Скупштина.

 


 

 

Такође, Кубуровић истиче да је и прихваћен предлог од стране Министарства правде, да у случају да Скупштина не изврши избор чланова тог тела, мандат за то има петочлана комисија, која је први пут уведена као систем избора нових чланова од стране Републике Србије.

Министарка правде додала је да је важно и то да су измењене одредбе које се тичу састава Државног већа тужилаца у односу на првобитни нацрт добијен од ВК, тако да је и ту подржано оно што је урађено од стране Министарства правде.

„Свакако, надамо се да ћемо у што скоријем времену, у складу са свим примедбама које су данас биле изнете, изменити амандмане и упутити их у процедуру за усвајање Народној скупштини“, рекла је Кубуровић.

Министарка је констатовала да се велики део примедби ВК управо односио и на неке нејасноће у самом преводу текста које су отклоњене на данашњој седници и да ће свакако ти делови амандмана бити усклађени.

Кубуровић је истакла да је самој седници присуствовао представник Консултативног већа судија Европе, који је такође подржао усвојено мишљење, као и да је на самој седници, више пута истакнуто да је Србија у сагласности и заједнички са представницима ВК радила на изради ових амандмана, што управо показује да је изабран прави начин и прави пут.

Министарка правде Србије обратила се данас на сесији Венецијанске комисије, а борави у Венецији на позив директора Секретаријата ВК Томаса Маркерта и на седници Комисије још једном представила Нацрт измена Устава у области правосуђа, који је тој комисији прослеђен на мишљење током априла ове године.

 


 

Изјаву са догађаја можете преузети бесплатно на сајту www.infobiro.tv