Министарка правде Нела Кубуровић обишла је данас реновирану зграду правосудних органа у Аранђеловцу, за чију реконструкцију је Министарство правде издвојило више од 40 милиона динара.

Кубуровић је истакла да у правосудну зграду у Аранђеловцу, изграђену пре више од 40 година, није било скоро никаквих већих улагања до сада, будући да су у њој смештена три правосудна органа - Основни суд, Основно јавно тужилаштво и Прекршајни суд, било је неопходно да се прошири смештајни капацитет.

Она је указала да је надоградњом трећег спрата зграда добила 500 нових квадрата и да данас има близу 3.000 квадратних метара.

Уложена средства су из Буџета и износе нешто више од 40 милиона динара. Свакако се овим не зауставља рад Министарства правде, када је реч о унапређењу правосудне инфрастуктуре, с обзиром на то да нас током ове године управо очекује и почетак највећег пројекта – изградња Палате правде у Крагујевцу”, рекла је министарка.

Она је нагласила да је зграда правосудних органа у центру Аранђеловца сада репрезентативна, поред новоизграђеног спрата, згради је у потпуности обновљена фасада, приступ реновиран, а све захваљујући доброј сарадњи Министарства правде, суда и локалне самоуправе.

Кубуровић је истакла да је један од начина да се убрзају поступци управо кроз јачање правосудне инфраструктуре, како би судије имале могућност да чешће заказују рочишта.

Министарка је подсетила да је у току ове године изграђена и отворена потпуно нова зграда Прекршајног суда у Панчеву, завршена реконструкција Основног суда у Лазаревцу, као и да су претходне године отворене потпуно нове зграде Прекршајног и Привредног суда у Ужицу, те Прекршајног суда у Пожаревцу.

Председница Основног суда у Аранђеловцу Вера Јевтић истакла је да 40 година није улагано зграду, да је раван кров прокишњавао и највише угрожавао електроинсталације, као и да су на спрату по свим просторијама биле постављене кадице за скупљање воде.

„Сада је згради после толико времена поново враћен сјај“, истакла је председница суда.

Председник општине Аранђеловац Бојан Радовић рекао је да је захваљујући Министарству правде прво 2014. године враћен Основни суд у Аранђеловац, а сада и реконструисана зграда правосудних органа.

Радовић је додао да је Министарство правде, поред 40 милиона динара за правосудни објекат у центру Аранђеловца, издвојило и 10 милиона динара из средстава опортунитета за вртиће и Дом здравља.