Министарство правде на основу средстава прикупљених на основу кривичног гоњења – опортунитета, у последње три године путем јавног конкурса распоредило је милијарду и 148 милиона динара на скоро 300 пројеката, изјавила је данас министарка правде Нела Кубуровић.

Она је, приликом свечаног уручивања уговора добитницима трећег по реду Конкурса, истакла да је ове године пријављено скоро дупло више пројеката него прошле године и то 1.336, али и да је износ који је требало да се распореди био за скоро 100 милиона већи, односно да су средства износила 445 милиона динара.

Кубуровић је указала да је Комисија и ове године веома добро и предано радила и да је од 1.336 пројеката, предложила Влади њих 130, која је својим Решењем то и потврдила.

Више од 200 милиона динара додељено је пројектима из области здравства међу којима су домови здравља, Клинички центар Србија, ГАК Народни фронт, Институт за ортопедско хирушке болести Бањица, здравствени центри широм Србије који ће тај новац утрошити на набавку санитета и возила са пратећом медицинском опремом, као и друге медицинске апарате“, рекла је Кубуровић, која је посебно издвојила пројекат Клиничког центра Србије тзв. „Ц руку“, која ће грађанима омогућити још квалитетније услове лечења.

Министарка правде нагласила је да је Комисија изабрала и 23 пројекта из социјалне области у укупном износу више од 104 милиона динара, међу којима су центри за социјални рад, геронтолошки центри, домови за старе, као и центри за ометене у развоју и установе социјалне заштите.

Такође, она је додала да ће 65 школских и предшколских установа средстава у износу од више од 100 милиона динара утрошити на набавку рачунара, пројектора, опремање мултимедијалних учионица, набавку намештаја и опреме за ђачке кабинете, за видео надзор, реновирање и адаптацију простора.

Средства су додељена и удружењима која пружају подршку деци оболелој од рака и њиховим родитељима („НУРДОР“, „Чика Боца“), или се баве инклузијом деце са сметњама у развоју („Свитац“)“, али су ту и савези слепих у Бајиној Башти, Шапцу и Београду“, рекла је министарка Кубуровић и додала да су и ове године међу добитницима библиотеке, културни центри, Историјски архив, и већ некако помало и традиционално „Ноћ музике“.

Свечаној додели уговора присуствовао је и министар здравља Златибор Лончар, државни секретар Министарства културе и информисања Александар Гајовић и помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Александар Пајић.

Изјаве и покривалице са догађаја можете преузети бесплатно на сајту www.infobiro.tv