Данас је у Влади Србије одржан први састанак Координационог тела за усмеравање активности у спровођењу препорука Групе земаља против корупције ГРЕКО, којем је присуствовала председница Владе Србије Ана Брнабић и министарка правде Нела Кубуровић.

Председница Владе истакла је да Влада Републике Србије, заједно са свим ресорним министарствима даје пуну подршку раду овог тела и да верује да ће оно допринети што бржем и квалитетнијем испуњавању ГРЕКО препорука.

Брнабић је истакла да је врло важно да се Координационо тело састаје редовно, како би се координисао рад свих институција и тиме испуниле препоруке у потпуности.

Министарка правде Нела Кубуровић указала је да је борба против корупције један од припоритета Владе Србије, што показује и само формирање овог тела. Она је нагласила да је нетачна тврдња да Србија није испунила ниједну од ГРЕКО препорука, јер је већина њих макар делимично испуњена.

Она је навела да је у току процес измена Устава у области правосуђа, као и рад на изради Закона о лобирању, чије ће усвајање управо представљати испуњавање великог броја антикорупцијских мера.

Узимајући у обзир да је више институција укључено у спровођење ГРЕКО препорука, министарка Кубуровић је истакла да све надлежне институције морају бити максимално посвећене раду на њиховом спровођењу.

Поред Народне скуптине и Агенције за борбу против Корупције, Кубуровић је навела да Високи савет судства и Државно веће тужилаца имају значајну улогу у испуњењу тих мера.
Министарка је навела да велики број антикорупцијских мера које су дефинисане Акционим планом за Поглавље 23, уједно представљају и ГРЕКО препоруке, те да од брзине и квалитета њиховог испуњења, зависи и процес европских интеграција Србије.

Координационо тело које се бави препорукама Групе земаља против корупције ГРЕКО чине представници Агенције за борбу против корупције, Народне скупштине, Високог савета судства, Државног већа тужилаца, као и Министарства правде и Министарства спољних послова.