Министар правде Нела Кубуровић састала се данас са бившим главним тужиоцем Хашког трибунала, а садашњим тужиоцем Механизма за међународне кривичне трибунале Сержом Брамерцом, са којим је разговарала о напретку Србије у области процесуирања ратних злочина.

Брамерц је истакао да је потребно унапредити регионалну сарадњу између Србије, БиХ и Хрватске, као и ојачати капацитете Тужилаштва за ратне злочине. Он је позитивно оценио усвајање Националне стратегије за процесуирање ратних злочина и Тужилачке стратегије, али и указао да је неопходно уложити додатне напоре у њихово спровођење, што пре свега подразумева покретање нових случајева.

Министарка Кубуровић је истакла да је Србија недвосмислено посвећена процесуирању ратних злочина и подсетила да је формирано радно тело, које прати имплементацију мера из Стратегије. Она је рекла да извештаје тог тела усваја и сама Влада, као и да су они доступни на сајту Министарства правде.

Говорећи о регионалној сарадњи, Кубуровић је нагласила да је она на високом нивоу, посебно када је реч о сарадњи са БиХ, да су српски правосудни органи признали одређене судске пресуде из БиХ, као и да је дошло и до преузимања гоњења у неким случајевима где су биле испуњене све правне претпоставке. Када је реч о односима са Хрватском, она је истакла да је одржан после више година састанак министара правде, чији је резултат био формирање две Комисије, које за задатак имају решавање питања ратних злочина на билатералном нивоу, као и размену ажурираних спискова лица за које се сумња да су починиле ратне злочине.

Када је реч о јачању капацитета Тужилаштва за ратне злочине, министарка је указала да је недавно изабран један заменик тужиоца, као и да је избор за још два у току.  

Брамерц је нагласио да његов циљ управо и јесте да  буде подршка имплементацији и Национале и Тужилачке стратегије,  као и даљем унапређењу регионалне сарадње.

Министарка Кубуровић је на састанку још једном истакла спремност Србије да преузме процесуирање случаја Вјерице Радете и Петра Јојића, јер су надлежни суд и тужилаштво потврдили да су испуњене све правне претпоставке за то.

Посета Србији, део је Брамерцових припрема за представљања редовног Извештаја о раду Механизма на седници Савета безбедности у Њујорку.