Министарка правде Нела Кубуровић учествовала је данас на пленарној седници Националног конвента о ЕУ, где је истакла да је цивилни сектор дао немерљив допринос у изради нових закона.

„Цивилни сектор има најзначајну улогу у радној групи, која ради на изради Нацрта Закона о бесплатној правној помоћи. Међутим, док се не постигне консензус између цивилног сектора и адвокатуре у вези са конкретним решењима, министарство неће ићи у даљу процедуру усвајања закона“, истакла је Кубуровић на панел дискусији „Напредак у Поглављу 23 и промена Устава“, у оквиру Пете пленарне седнице Националог конвента о ЕУ.

Национални конвент и те како сарађује са Министарством правде, нагласила је министарка правде и као други закон где је цивилни сектор имао немерљив допринос, навела тзв. Закон о несталим бебама, односно Закон о утврђивању статуса деце за које се сматра да су нестала у породилиштима у Србији.

Министарка је рекла да се тај закон коначно налази у скупштинској процедури, управо захваљујући цивилном сектору и објаснила да тај закон испуњава обавезу коју Србија има према одлуци Европског суда за људска права. Она је навела да ће невладине организације имати велики допринос у праћењу примене тог закона у пракси.

Кубуровић је посебно нагласила да готово сви закони које предлаже Министарство правде подразумевају широку јавну расправу и да није било ниједног закона који је у Народну скупштину отишао по хитном поступку.

Она је навела да је широка јавност била укључена и у процес израде законских решења попут Закона о заштити узбуњивача, Закона о извршењу и обезбеђењу, као и Закона о спречавању насиља у породици.

„Са том праксом Министарство правде и даље наставља. Иако се можда не слажемо увек и имамо различита мишљења, суштина дијалога јесте да пронађемо компромис, да се удовољи једној и другој страни. Нећемо увек сви бити потпуно задовољни, али битно је да се чујемо, уважавамо и да покушамо да нађемо најбоље заједничко решење“, закључила је министарка правде Србије.