Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас у Подгорици са потпредседником Владе и министром правде Црне Горе Зораном Пажином са којим је разговарала о сарадњи две државе у области правосуђа, као и о даљем унапређењу односа између два министарства.

Министри Кубуровић и Пажин су указали да је сарадња између Србије и Црне Горе одлична, не само када је правосуђе у питању, већ и у другим областима. Они су истакли да је Меморандум о сарадњи који постоји између два министарства основа за даље унапређење односа, посебно када су у питању евроинтеграције две државе.

Два министра правде су се усагласили да су ресори који воде од виталног значаја за грађане Србије и Црне Горе, те да би заједнички пројекти, који би били подржани од стране Европске уније, додатно убрзали даљи развој и унапређење владавине права. Они су истакли да је сарадња два министарства у погледу евроинтеграција и размене досадашњих искустава, од великог значаја посебно из разлога што ће Европска комисија у наредном периоду посебну пажњу посветити резултатима спровођења стратешких докумената и законских решења, које су усвојиле обе државе.

Узимајући у обзир чињеницу да Црна Гора улаже велике напоре на јачању система извршења кривичних санкција, министри су се договорили да српско Министарство правде пружи подршку том процесу и уступи „SOURCE CODE“ софтвера САПА, који ће колегама у Црној Гори омогућити да имају адекватну евиденцију и управљање у затворском систему.

Поред наведеног, министри Кубуровић и Пажин су истакли да не постоје отворена питања у оквиру правосудне сарадње, и указали да случај Маровић није у надлежности ова два министарства, све док се не испуне услови за иницирање захтева за изручење.

Говорећи о наредном сусрету, министарка Кубуровић је нагласила да ће јој бити задовољство да се са министром правде и другим колегама из Црне Горе следећи пут сусретне у Београду у улози домаћина.

Током своје посете Црној Гори, министарка Кубуровић састала се и са председницом Врховног суда Црне Горе Весном Меденицом, са којом је разговарала о унапређењу судског система у оквиру процеса евроинтеграција.

Министарка Кубуровић и председница Меденица су се усагласиле да је потребно унапредити непосредну сарадњу између судова две државе што би допринело бржој и квалитетнијом размени информација приликом пружања међународне правне помоћи.

Председница Меденица је указала да су ЕУ интеграције биле од изузетног значаја за решавање великог броја проблема, који су постојали у црногорском правосуђу, од великог броја старих предмета, дугог трајања поступка до неодговорности приликом поступања. Она је навела, да је црногорски правосудни систем данас у многим деловима реформисан, ефикаснији, квалитетнији и одговорнији.

Кубуровић и Меденица су се усагласиле да судије морају бити независне и непристрасне у свом судијском уверењу и доношењу одлука, али да независност никако не сме да буде препрека одговорности.

Видео материјал можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv