„Министарство правде наставља рад на унапређењу електронске размене података између јавних бележника и јавних регистара, јер је такав вид комуникације препознат као нешто што је неопходно за потпуну ажурност јавних регистара што је предуслов веће правне сигурности“, истакла је помоћник министра правде Јелена Деретић на скупу регионалних јавнобележничких комора, који је одржан у Дрездену.

Министарство правде је на скупу представило нову апликацију Промет непокретности, као и пројекат Правосудно инфромациони систем (ПИС), а Деретић је нагласила да је циљ тих система да се, након усвајања одговарајућег законског и подзаконског оквира, убрза поступак укњижбе, као и да се грађанима олакша поступак у смислу да не морају да подносе документацију на шалтерима.

Она је додала да ће се електронском комуникацијом смањити број дана потребних за регистрацију настале промене и повећати квалитет живота грађана уштедом времена и финансијских средстава.

Нови системи које је покренуло Министарство правде јавним бележницима омогућавају електронски увид у јавне регистре (катастра непокретности, обавезног социјалног осигурања, лица лишених слободе, пребивалиште, привредни регистри), као и техничке предуслове за електронско слање захтева за спровођење промена у катастру непокретности из јавнобележничке канцеларије.

Министарство правде је на скупу у Дрездену представљала и Ана Милошевић из Одсека за е-правосуђе, а Јавнобележничку комору Србије јавни бележник Сава Дедајић.