Министарка правде Нела Кубуровић посетила је данас реновирани део Окружног затвора у Београду и Специјалну затворску болницу, која је у потпуности обновљена, истакавши да су те две установе још један од показатеља да је улагање у инфраструктуру један од приоритета Министарства правде.

Министарка правде је нагласила да је циљ такве политике побољшање услова у којима бораве лица лишена слободе и спровођење Стратегије за смањење преоптерећености у казнено-поправним заводима, али и побољшање услова рада за запослене.  

Кубуровић је навела да је у целокупно реновирање СЗБ уложено око 190 милиона динара, да су у реализацији радова учествовала и лица која казне издржавају у другим казнено-поправним заводима, где је и произведен намештај којим је опремљена болница. Она је додала да је Министарство здравља у децембру прошле године извршило стручни надзор у СЗБ, да је установљено да су квалитет и стручност у тој установи велики и да се примењују све савремене методе лечења.

Министарка правде је нагласила да Влада Србије води рачуна и о материјалном положају запослених у Управи за извршење кривичних санкција, да се одлука о повећању плата за 10 одсто односи и на њих, а да ће запослени у службама обезбеђења моћи у оквиру државног пројекта изградње јефтиних станова за припраднике сектора безбедности на предлог председника Србије Александра Вучића под много повољнијим условима да реше стамбено питање.

Управник ОЗ у Београду Звонко Груловић рекао је да је до сада реновирано 7 од укупно 12 блокова, да сви реновирани блокови испуњавају европске стандарде, а да би до 2021. године требало да буду реновирани сви блокови. Управник СЗБ Драгољуб Пауновић нагласио је да је са данас отвореним одељењем где се налазе лица којима је суд изрекао меру обавезног лечења од наркоманије та установа комплетно реновирана, да има сву неопходну опрему за рад и да је то сада репрезентативна установа у систему за извршење кривичних санкција.

Видео материјал можете преузети на сајту www.infobiro.tv