Министарка правде Нела Кубуровић заједно са министром здравља Златибором Лончаром присуствовала је данас отварању реконструисаног породилишта у Општој болници у Чачку,  чији су радови финансирани средствима добијеним по основу одлагања кривичног гоњења (опортунитет). Том приликом министру су обишли и нову ангио салу у тој болници.

Министарка Кубуровић рекла је да грађани Чачка, који данас обележава Дан града, могу бити поносни, јер су добили савремену ангио салу и одељење породилишта.

„Највећи део средстава за реконструкцију породилишта обезбеђен је из средстава добијених по основу опортунитета и могу да кажем да сам најпононоснија на овај пројекат и верујем да ће запослени у породилишту имати што више посла“, истакла је Кубуровић.

Она је нагласила да је Министарство правде у потпуности испоштовало обећање које је на почетку године дао тадашњи председник Владе Србије Александар Вучић да ће ова година бити година са највећим улагањем у здравствени систем, будући да је највећи део средстава од укупно 350 милона који је расподељен на овогодишњем конкурсу за доделу средстава из опортунитета добило управо здравство.

Кубуровић је додала да је за реконструкцију породилишта у Чачку издвојено највише средстава, али да су средства издвојена за још 17 здравствених институција, које су, поред осталог, набавиле санитете, међу којима су и они за транспорт превремено рођених беба.

Министарка правде је рекла да ће почетком следеће године бити расписан нови конкурс за доделу средстава на основу опортунитета, а на којем ће бити расподељиван значајно већи износ средстава на здравство, просвету, културу и друге области.

„Један од примера улагања у културу ове године је и куповина новог клавира у Задужбини Илије М. Коларца после 20 година, који ће од вечерас бити у употреби“, нагласила је Кубуровић.

Министар Лончар рекао је да Дан Чачка није могао да буде лепше обележен од отварања нове сале и породилишта, што је најважније улагање када је здравство у питању, јер је циљ свих да се што више рађају деца.

Лончар је додао и да ће већ до 10. јануара у новом породилишту бити рођена и прва беба, као и да је новим простором у потпуности испоштовано достојанство пацијената и запослених.

Реконструисано одељење породилишта има близу 900 метара квадратних, осам соба и један апартман, а дневно се у њему обави три до четири порођаја, рекао је директор Опште болнице Чачак Радослав Милошевић, који захвалио министарствима правде и здравља на великом улагању здравство у Чачку.

Видео материјал можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv