Mинистaрствo прaвдe организовало је данас у Нишу округли сто посвећен изради Нацрта закона о бесплатној правној помоћи, са циљем усаглашавања текста који ће дефинисати пружаоце бесплатне правне помоћи у Републици Србији.

Округли сто је организован уз подршку Мултидонаторског повереничког фонда за подршку сектору правосуђа у Републици Србији (MDTF-JSS) и Свeтскe бaнкe.

Члан Радне групе за израду Нацрта закона о бесплатној правној помоћи Саша Гајин рекао је да је Србија једина земља у Европи која није усвојила Закон о бесплатној правној помоћи.

„Предмет закона је обезбеђивање бесплатне правне помоћи оним нашим грађанима, а ради се о преко 800.000 њих, који немају довољно средстава да себи ангажују адвокате и браниоце који би заступали њихове интересе“, рекао је Гајин и додао да Закон о бесплатној правној помоћи обезбеђује приступ правди оним нашим суграђанима који на други начин не могу да дођу до ње.

Гајин је навео да, када се ради о организацијама које пружају бесплатну правну помоћ, постоје невладине организације, професионална удружења, синдикати који у континуитету, поред адвоката, већ више од 15 година пружају правну помоћ и да се сада та њихова активност регулише законом, што је највише значајно у погледу контроле квалитета.

Он је изразио наду да би Србија на пролеће могла да добије Закон о бесплатној правној помоћи.

Дарја Котуровић из Министарства правде навела је да су циљеви будућег закона да се омогући сваком лицу делотворан и једнак приступ правди, успостављање система, успостављање одговорности и контроле квалитета, као и Регистра пружалаца тих услуга.

Она је додала да сва истраживања говоре о веома великом броју људи који би били корисници тог закона и да то говори о великој потреби да он буде усвојен, не би ли се тим грађанима омогућио минимум правне помоћи.