Министарство правде и Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије организовали су данас други по реду округли сто у оквиру дебате о променама Устава у делу који се односи на правосуђе.

Помоћник министра правде и шеф преговарачке групе за Поглавље 23 Чедомир Бацковић рекао је да Министарство правде очекује да ће промене Устава Србији и њеним грађанима донети једнаку примену закона за све, ефикасну правду, а да ће код носилаца правосудних функција подстаћи стручност, непристрасност, марљивост и одговорност.

Бацковић је нагласио да се од дебате која је у току очекује да допринесе изналажењу најбољих решења у области правосуђа, а која ће на крају ценити Венецијанска комисија, која је „ултимативни судија и ауторитет“.

"Дебата је празник демократије. Од ње очекујем нешто што бих назвао богатством различитости мишљења, идеја, различитих интереса, стручности...Све ово је део демократског процеса који све више и више напредује у Србији“, навео је Бацковић.

Шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији Тања Мишчевић указала је да је веома важно да се расправља о промени највишег правног акта Србије због постизања принципа независног и професионалног правосуђа.

Директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије Жарко Степановић рекао је да су организације цивилног друштва у досадашњем току дебате показале велики интерес за учешће у реформским процесима.

Он је додао да је јако важно да се дебата настави и да ће у том смислу током септембра, октобра и новембра бити организована још четири округла стола и то у Београду, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду.