Eлектронском разменом података убрзаћемо не само рад полицијских управа, судова, тужилаштава и носилаца јавних овлашћења, већ ћемо значајно смањити време и имати финансијске уштеде, јер ћемо податке које смо чекали данима, чак и месецима, моћи да добијемо у реалном времену, истакла је министарка правде Нела Кубуровић након потписивања Протокола о електронској размени података са потпредседником Владе и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем.

Министарка Кубуровић је истакла да се годинама уназад размена података обављала писменим путем што је доводило до одуговлачења поступа у просеку од 3 до 6 месеци, и да ће се применом електронске размене података значајно утицати на убрзање и ефиксност поступака. Она је указала да ће то довести и до чешћег заказивања рочишта у судовима, као и до тога да ће грађани моћи брже да остваре своја права, било да је у питању суд, јавни извршитељ или јавни бележник.

„Добићемо ефикаснији поступак када је реч о раду судова, јер један од најважнијих регистара којем ћемо имати приступ јесте Регистар о адресама, пребивалишту и боравишту“, указала је министарка Кубуровић и додала да је приступ том регистру веома значајан за доставу судских писмена, где често има разних злоупотреба од стране странака.

Потрпредседник Владе и министар унутрашњих послова Стефановић истакао је да ће овим споразумом два министарства брже и прецизиније размењивати податке о прекршајним и кривичним делима, као и да ће се добити увид у којој фази је поступак, где стоје предмети и колико брзо се ради на њима.

„Моћи ћемо да видимо шта су резултати поступака након подношења кривичних или прекршајних пријава од припадника МУП-а, шта се дешава са тим прекршајним и кривичним пријавама, у којој је фази постуак, шта се дешава са лицима, да ли су осуђена или не, и ако јесу да ли су упућена на издржавање затворске казне“, истакао је министар Стефановић и додао да ће оваква размена података бити веома важна и за контролу рада саме полиције.

Министар Стефановић је указао да је ово још један од напора Владе Србије у борби за електронску управу која ће, не само грађанима пружити могућност да за краће време дођу до важних информација, већ и државним органима који ће на овај начи ефикасније и брже сарађивати међусобно.

Покривалице и изјаве бесплатно можете преузети са сајта http://www.infobiro.tv/