Министар правде Нела Кубуровић састала се данас са амбасадором Немачке у Србији Њ.Е. Акселом Дитманом, са којим је разговарала о даљем спровођењу Акционог плана за Поглавље 23 и даљим активностима у борби против корупције.

Министарка Кубуровић је нагласила да је испуњавање обавеза из Акционог плана за Поглавље 23 приоритет Министарства правде и Владе Србије и да се у наредном периоду очекује спровођење битних активности из Потпоглавља које се односи на борбу против корупције.

Она је истакла да се нада да ће Народна скупштина Србије ускоро изабрати чланове Одбора Агенције за борбу против корупције, како би то тело у пуном капацитету могло да настави са својим радом, што ће омогућити избор новог директора Агенције и завршетак процеса израде Нацрта закона о Агенцији за борбу против корупције.

Министарка је нагласила да је тај закон од изузетног значаја и да се нада да ће се наћи пред народним посланицима у јесењем заседању, имајући у виду велики значај које то тело има у борби против корупције.

Она је подсетила да је у новембру 2016. године усвојен Закон о организацији надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала и корупције, за чију су примену, која почиње од 1. јануара 2018. године, у току обуке судија и тужилаца, а од кога се много очекује када је у питању борба против организованог криминала и корупције.

Амбасадор Дитман је честитао Кубуровић на поновном избору на функцију министра правде и навео да се радује наставку сарадње. Он је истакао да су оквири рада Министарства правде од велике важности како за евроинтеграције, тако и за даље спровођење реформи у области правосуђа и јачања владавине права.

Дитман је навео и да Немачка наставља да подржава рад Министарства правде кроз стручну подршку у виду експерата, као и кроз друге видове сарадње.