Министарство правде истиче да нису тачни наводи суда у Колмару, који је данас одлучивао о захтеву за изручење Рамуша Харадинаја Србији, и указује да је Србија у потпуности испоштовала све процедуре и захтеве што је и суд потврдио у својој изреци пресуде - да су испуњени услови за разматрање захтева за екстрадицију, који је Србија доставила у јануару 2017. године. Наиме то значи да је у потпуности испоштована процедура која је прописана Европском конвенцијом о екстрадицији и да је Србија уз Захтев за изручење доставила и Решење о спровођењу истраге, Решење о одређивању притвора, као и Наредбу о издавању потернице. Наведени документи су било довољни да француски органи и на основу тога утврде да су испуњени сви неопходни услови потребни за изручење Рамуша Харадинаја.

Министарство истиче да се Наредба о проширењу истраге од јануара 2017. године, која је донета и прослеђена суду у Колмару, односи на исти предмет којим се терети Рамуш Харадинај за ратне злочине почињене на КиМ и представља саставни део првобитне истраге (и истрага и проширење истраге представљају делове једног истог поступка). Са друге стране, потерница за Рамушем Харадинајем, која је расписана 2004. године, обухвата и проширену истрагу, самим тим што наредба за пропширење истраге представља део једног истог предмета, што је указано и достављено суду, по њиховом налогу из марта ове године.

Министарство указује да је суду такође доставило и додатну документацију која не представља допуну Захтева за изручење, већ објашњење да се Рамуш Харадинај не терети за иста дела пред српским органима, као што се процесуирао пред Хашким судом. Наиме, Харадинајева одбрана је истицала да је против Рамуша Харадинаја већ правоснажно окончан поступак пред Хашким судом и да је ослобођен свих оптужби за које му се наводно поново суди пред српским органима. Управо појашњење које је Србија проследила потврђује да се пред Тужилаштвом за ратне злочине против Рамуша Харадинаја води поступак за догађаје који су се догодили у јуну 1999. године, а који нису били обухваћени поступком пред Хашким судом, где му се на терет стављају догађаји из 1998. године.

 

Иако је наведена документација благовремено достављена, суд је одржао још једно рочиште почетком марта, на којем је додатно затражио од Србије да достави одговоре у вези са изменама кривично-правног система Републике Србије (појашњење новог Закона о кривичном поступку, тужилачке истраге, као и делова Кривичног законика, који се односе на прописане максималне казне за дело стављено на терет, као и рокове застарелости за кривична дела ратни злочини), што је Република Србија и доставила.

У сваком случају, Србија је, уз сво поштовање како домаћих тако и међународних процедура о екстрадицији, доставила сву потребну документацију и више него довољно потребних доказа и чињеница, да француских суд у Колмару донесе позитивну одлуку и дозволи да Рамуш Харадинај буде изручен Србији.