Министри у Влади Србије Нела Кубуровић и Златибор Лончар уручили су данас представницима 15 болница у Србији кључеве 21 санитетског возила, која су опремљена најсавременијом опремом и представљају "покретне болнице".

Ова возила су купљена новцем прикупљеним од одлагања кривичног гоњења (опортунитетом) у укупном износу од око 350 милиона динара, а која су расподељена корисницима на основу конкурса Министарства правде из марта ове године.

Према речима министарке Кубуровић, на том конкурсу је учествовало око 1.000 корисника, а 67 је добило средства на основу пројеката које су приложили.

- Близу 180 милиона динара је отишло у здравство, а преко 22 здравствене институције су добиле одговарајућа средства - рекла је Кубуровић, уз напомену да ће до краја године бити реализовани сви пројекти који су добили средства на основу конкурса.

Она је истакла да Министарство правде надзире спровођење пројеката, односно да ли се средства троше наменски и да ли се пројекти спроводе у року, напомињући да у супротном постоји могућност да средства буду повучена.

Кубуровић је најавила да ће већ у јануару бити расписан нови конкурс за расподелу близу 350 милиона динара који су прикупљени током 2016. године.

Она је указала да је овај систем расподеле средстава од опортунитета уведен након измене Законика о кривичном поступку (ЗКП) 2014. године.

- До тада су тужилаштава имала дискреционо овлашћење да одређују где ће средства да се уплаћују, односно у коју химанитарну сврху. Међутим, пошто је оцењено да у таквим ситуацијама постоји могућност корупције, Министарство правде је иницирало измену ЗКП-а да би се средства распоређивала на транспарентан начин - рекла је она.

Министар здравља Златибор Лончар казао је да су нова санитетска возила од изузетног значаја за здравство, с обзиром да су опремљена најсавременијом опремом.

- То су такозване "покретне болнице" - рекао је он, подсећајући да су возила у нашим болницама и домовима здравља лошег квалитета, с обзиром да су прешла по милион и више киломерата.

До сада је, каже, набављено 64 возила, која су за пет месеци збринула 11.000 грађана.

Лончар је истакао да се пре два дана Министарство здравља договорило са министром финансија да се замене сва санитетска возила у Србији.

- Већ у јануару почећемо набавку два возила за превремено рођене бебе. Једно ће ићи у Ниш а једно у Крајевац, и у њма ће бити посебна опрема и инкубатори - указао је лончар.

Први корисници средстава од опортунитета, њих 67, махом су шšколе, центри за социјални рад, домови здравља, болнице, домови за стара лица и геронтолошšки центри, а ту су и Центар за заштиту жртава трговине људима, Републички завод за заштиту споменика културе, Министарство здравља, Удружење родитеља-старатеља, деце и пријатеља деце оболеле од малигних болести, Београдски фестивал цвећа, Васпитно-поправни дом Круšевац и други.

Суштина опортунитета је да када се особа споразуме са тужилаштвом да се против њега не води кривични поступак, већ да се одустане од кривичног гоњења, тужилаштво одређује колику ће суму по основу опортунитета уплатити у хуманитарне сврхе.

Новац уплаћен по налогу тужиоца слива се на једно место - у Трезор, односно подрачун за те намене, а даље се расподељује на основу конкурса који расписује Министарство правде, чија Комисија утврђује предлог расподеле, који потврђује Влада Србије.

 

Извор: Танјуг