„Ministarstvo pravde na transparentan i inkluzivan način sprovodi postupak izrade seta pravosudnih zakona, čemu značajno doprinosi i proces konsultacija sa izvestiocima Venecijanske komisije, sa kojima je u dosadašnjem radu ostavrena odlična saradnja. Nakon što radne grupe finalizuju rad na izradi pravosudnih zakona, radne verzije biće poslate na mišljenje Venecijanskoj komisiji i otpočeće sprovođenje sveobuhvatne javne rasprave“, izjavila je ministarka pravde Maja Popović tokom razgovora sa šefom misije Saveta Evrope u Republici Srbiji Tobiasom Flesenkemperom.

Popović je upoznala Flesenkempera sa rezultatima u oblasti reforme pravosuđa, kao i planiranim daljim aktivnostima u cilju usklađivanja normativnih rešenja sa promenama Ustava u roku koji je predviđen Ustavnim zakonom.

Zahvalivši se na podršci koju Savet Evrope pruža Republici Srbiji, ministarka pravde je naglasila da se jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnih tužilaca ne može ostvariti bez donošenja kvalitetnih pravosudnih zakona.

Flesenkemper je istakao da je Savet Evrope partner Republici Srbiji u ovom procesu i izrazio spremnost da se i u budućnosti nastavi saradnja na visokom nivou radi jačanja vladavine prava.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministarke pravde Branislav Stojanović i nacionalni koordinatori projekta Saveta Evrope „Podrška reformi pravosuđa u Srbiji“ Danko Runić i Darja Koturović.