Ministarka pravde Maja Popović sastala se danas sa novim šefom Misije OEBS-a u Srbiji Janom Bratuom i tom prilikom naglasila da su prioriteti Vlade Srbije evrointegracije, te da su u tom smislu preduzeti svi neophodni koraci.

Kako je navela, najznačajniji su borba protiv kriminala i korupcije, poboljšanje uslova u prvosuđu i ljudska prava.

„Jedan od prioriteta je i efikasnost sudova u Srbiji, naročito parničnih odeljenja u Beogradu, kao i izmene i dopune Zakona o parničnom postupku, kako bi predmeti bili ravnomerno raspoređeni po Srbiji ”, naglasila je Maja Popović.

Govoreći o borbi protiv korupcije ona je istakla da je Zakon o sprečavanju korupcije usvojen, ali da se mora raditi na njegovoj implementaciji i dodala da se od Zakona o utvrđivanju porekla imovine očekuje mnogo, jer svako mora da dokaže odakle mu imovina kojom raspolaže.

Ministarka Popović je podsetila da su Misija OEBS-a i Delegacija EU obezbedile opremu za pet sudova u Srbiji u okviru projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Republici Srbiji“. Taj projekat finasirala je Evropska unija, a sprovela Misija OEBS-a u Srbiji.

Ministarka je zahvalila na naporima OEBS-a i pomoći srpskim ministarstvima na svim poljima ka evrointegracijama, kao i konkretnim agendama koje je Ministarstvo prvade izradilo sa tom organizacijom.

Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu naglasio je da ta organizacija podržava Srbiju i želi da pomogne implementaciju strategije radi postizanja ciljeva.

Spremni smo da radimo sa vama, kao i da doprinesemo nastavku saradnje, naveo je Bratu i dodao da je ostvarivanje ljudskih prava važno pitanje, na kome srpske institucije dobro rade.

On je pohvalio Srbiju na dobro organizovanom programu vakcinacije stanovništva u borbi protiv virusa korona.

Sastanku su prisustvovali i šef Kabineta ministarke pravde Marijana Savić Simić, savetnik u Kabinetu ministarke pravde Branko Ilić, zamenica šefa Misije Sara Gruen i šef za politiku i koordinaciju Đovani Gabasi.