Ministarstvo pravde u 2020. godini ušlo je u završnu fazu izgradnje Palate pravde u Kragujevcu - najvećeg infrastrukturnog projekta koji je Ministarstvo pokrenulo u poslednjih nekoliko decenija.

Projekat se u potpunosti finansira iz Budžeta Republike Srbije. U novoj velelepnoj zgradi na 25.000 kvadratnih metara biće smešteno i objedinjeno svih 11 sudova i javnih tužilaštava koji imaju sedište u Kragujevcu.

Za potrebe pravosudnih organa u Nišu, koji bi za tri godine trebalo da budu smešteni u zgradi Palate pravde površine 18.000 kvadratnih metara, u junu je počela rekonstrukcija vojne kasarne “Filip Kljajić”. U 2021. će u okviru druge faze radova biti rekonstruisan drugi deo kasarne. Plan je da u zgradi budu smešteni odeljenje Upravnog suda, Prekršajni i Privredni sud. Takođe, planirana je izgradnja nove zgrade u okviru kompleksa kasarne, površine 10.000 kvadrata.

U Novom Sadu rekonstruisane su prostorije u kojima su smeštena posebna odeljenja za suzbijanje korupcije pri Višem sudu i Višem javnom tužilaštvu.

Državno pravobranilaštvo dobilo je novu zgradu u centru Beograda, suđenja u Parničnom odeljenju Trećeg osnovnog suda od juna se održavaju u novoj zgradi pravosudnih organa u Tošinom Bunaru, a obezbedilo ih je Ministarstvo pravde.

U cilju nastavka reformskih procesa u oblasti vladavine prava Vlada Srbije u julu je usvojila Nacionalnu strategiju za razvoj pravosuđa 2020-2025. godine i revidirani Akcioni plan za Poglavlje 23.

U septembru je počela primena Zakona o sprečavanju korupcije, usaglašenog sa preporukama država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope – GREKO.

Od 1. januara 2020. godine na usluzi građanima i pravnim licima je elektronska oglasna tabla suda – eTabla, na kojoj mogu da pronađu sva pismena iz izvršnog postupka, koja im sud ili javni izvršitenj nije uspešno uručio.

Javni beležnici od početka 2020. godine za sve građane čija poreska obaveza u vezi prometa, poklona ili nasleđivanja nepokretnosti nastaje kod javnog beležnika, elektronski dostavljaju ispravu ili odluku, izjašnjenja i podatke od značaja za utvrđivanje poreske obaveze Poreskoj upravi i organima lokalne poreske administracije, koji po službenoj dužnosti utvrđuju poresku obavezu.

Ministarstvo pravde je, zajedno sa Kancelarijom za IT i eUpravu uspostavilo sistem koji građanima, pravnim licima, ali i stranim fizičkim licima, daje mogućnost da prekršajne kazne, koje su u Registru neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa, izmire elektronskim plaćanjem, odnosno preko Interneta.

Izmene Zakona o porezima na imovinu, čija je primena počela 1. januara 2020. godine, uvele su postupanje Poreske uprave i organa lokalne poreske administracije po službenoj dužnosti umesto po poreskoj prijavi, kako je bilo do tada.

Unapređen je i sistem za elektonski nadzor nad radom javnih izvršitelja, koji omogućava centralizovano izveštavanje o njihovom radu i alarm na nezakonito i neblagovremeno postupanje. Poslednje izmene i dopune  Zakona o izvršenju i obezbeđenju uvele su platformu e-Aukcija – na kojoj se sprovodi javna prodaja nepokretnosti i pokretnih stvari od strane javnog izvršitelja u cilju unapređenja transparentosti i pravičnosti tog postupka. Portal je pušten u produkciju u avgustu 2020.

Izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju dodatno su relaksirale položaj određenih kategorija izvršnih dužnika, revidirale komplksan postupak po pravnim lekovima i uvele značajne informatičke novine koje su u uspešnoj primeni.

Ministarstrvo pravde je u cilju povećanja pravne sigurnosti u Srbiji, u okviru aplikacije „ProNep“ razvilo novi modul „Pretraga eZIO“, putem koga javni beležnici proveravaju da li je za nepokretnost koja je predmet kupoprodaje doneto rešenje o izvršenju. Novi modul je u primeni od 17. januara a osnovni cilj je povećanje sigurnosti poslova prometa nepokretnosti.

Na osnovu Sporazuma o saradnji Republike Srbije i EVRODŽAST-a, u martu je u Hagu u sedištu te organizacije, otvorena kancelarija Srbije, čime je Srbija dobila i svog oficira za vezu, sa istim pravima u pružanju i zahtevanju relevantnih informacija od strane drugih država članica EVRODŽAST-a.

Ministarstvo pravde je i u prethodnoj godini, petu godinu za redom, organizovalo Javni konkurs za dodelu sredstava po osnovu oportuniteta (odlaganja krivičnog gonjenja). Za 130 projekata od javnog značaja, najviše sredstava od izdvojenih 500 miliona dinara opredeljeno je za oblast zdravstva – 236,8, za projekte iz oblasti prosvete 162,7 miliona, socijalne zaštite 41,4 miliona, kulture 31,4...

Ministarstvo pravde će i u 2021, nastaviti da bude posvećeno pre svega borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, daljem unapređenju infrastrukturnih kapaciteta pravosudnih organa i obezbeđivanju drugih uslova da pravosuđe bude još efikasnije, daljem razvoju e-pravosuđa, unapređenju rada pravosudnih profesija.