Министар правде Нела Кубуровић састала се данас са дирeктoром Oдeљeњa зa Зaпaдну Eврoпу, Зaпaдни Бaлкaн и Tурску у Спoљнoпoлитичкoj служби Eврoпскe униje Aнгeлином Ejхoрст, која је министарки пренела снажну подршку Брисела даљем процесу евроинтеграција Србије.

Ејхорст је истакла јасну политичку подршку Брисела Србији на њеном путу ка ЕУ и нагласила да Брисел свим чланицама ЕУ указује да је врло важно да Србија постане део европске породице, јер Србију види као стуб стабилности на Балкану.

Ејхорст је навела да је испуњавање задатих мера из акционих планова за преговарачка поглавља 23 и 24 од велике важности, нарочито оних који се односе на јачање независности судства и интезивније укључивање цивилног сектора у све друштвене токове.

Она је истакла да је наставак преговора у Бриселу од велике важности за стабилност у региону и нормализацију односа Београд – Приштина и да се нада да ће ти преговори ускоро бити настављени.

Министарка Кубуровић је нагласила да је Србија увек инсистирала на миру у региону и добросуседским односима.

Када је у питању даљи процес евроинтеграција, Кубуровић је указала да је главни циљ Министарства правде доследно испуњавање активности из Акционог плана за Поглавље 23, чији је један од основних постулата управо јачање независности судства.

Она је навела и да је Министарство правде добар пример сарадње са цивилним сектором и да ниједан закон из области правосуђа није прослеђен у скупштинску процедуру без узимања у обзир мишљења тог сектора.

Министарка правде је додала да је један од примера те добре сарадње управо израда Закона о спречавању насиља у породици, који је усвојен крајем 2016. године, а чему је велики допринос дао цивилни сектор.